Zavřít reklamu

Společnost Apple uvedla, že ti, kdo nosí brýle, si budou moci za příplatek zakoupit čočky, respektive optické vložky, aby mohli Vision Pro používat. Nesdělila ovšem, jaká by měla být jejich cena.Mark Gurman z agentury Bloomberg naznačil, že by se mohla pohybovat v rozmezí 300 – 600 amerických dolarů, tedy zhruba 6 500 – 13 200 korun za pár, ale bude to skutečně tak?

Jedním z mnoha rozdílů mezi Vision Pro a většinou stávajících náhlavních souprav AR/VR jsou kompaktnější rozměry. To je obecně skvělé, ale souvisí s tím i jedna nevýhoda, při používání zařízení nebude možné nosit brýle. To Apple vyřešil nabídkou optických vložek, jež budou uživateli vyrobeny na základě očního vyšetření a k Vision Pro se magneticky připnou. Jak již bylo řečeno, údaj o ceně však nezazněl.

Mark Gurman se podělil o svůj tip a ve svém tweetu uvedl: „Odhadoval bych, že čočky Zeiss na předpis pro Vision Pro budou stát nejméně 300 – 600 dolarů za pár, pokud Apple část nákladů nepřevezme vzhledem k již tak vysoké ceně samotné náhlavní soupravy.“

Pravdou je, že brýle na předpis lze ve Spojených státech i u nás koupit za cenu výrazně nižší. V USA se lze dostat i pod hranici 100 dolarů. Například pro Meta Quest 2 můžete zakoupit čočky za 65 dolarů. Na druhou stranu je ale pochopitelné, že Apple tlačí na kvalitu. Jistě nemá zájem, aby byl zážitek z jejich produktu jakkoli zkreslený a kazil tak celkový dojem. Spolupráce se společností Zeiis tak dává smysl, protože jejich skla rozhodně kvalitativní nároky splňují, ovšem odpovídá jim také cena.

Přestože Zeiis nabízí řešení i pro jiná zařízení, jako zmíněný Quest 2, za citelně nižší cenu, lze předpokládat, že technologický gigant z Cupertina sáhne po některé z dražších variant, čímž by se cena mohla vyšplhat i nad očekávaný gurmanův odhad.

Dnes nejčtenější

.