Zavřít reklamu

Hodinky, komunikační zařízení, trenér fitness a také záchranář, to vše jsou Apple Watch. Není měsíce, kdy by se neobjevila zpráva o tom, jak chytré hodinky od Applu někomu zachránily život. Nejnovější a obzvláště dramatický případ zveřejnil na Redditu uživatel vystupující pod přezdívkou Xanderpy.

„Máma odjela na služební cestu do jiného státu a ubytovala se v hotelu. Zničehonic ji začalo bolet na hrudi. To ji vyděsilo, a tak napsala SMS kolegyni, která byla ubytovaná ve stejném hotelu, aby přišla za ní do pokoje. Neuvedla ale, že má zdravotní potíže. Po dopsání zprávy zkolabovala.“ Kolegyně po příchodu okamžitě začala volat záchranku, ale na tísňové lince se dozvěděla, že sanitka už je na cestě.

Jak asi tušíte, na tísňovou linku zavolaly hodinky Apple Watch. Funkce s názvem Detekce pádu je součástí funkční výbavy Apple Watch Series 4, SE a novějších. Jakmile hodinky díky vestavěným senzorům zaznamenají pád, rozezní se na nich alarm a objeví se upozornění. Pokud se uživatel nehýbá déle než minutu, hodinky automaticky zahájí tísňové volání.

Právě okamžité zavolání záchrany uživatelce zřejmě zachránilo život. Lékaři jí totiž diagnostikovali rupturu aorty a v takových případech jde doslova o sekundy. „Když se máma po operaci probudila, ptali jsme se jí, jestli si stihla před zkolabováním zavolat záchranku. Ukázalo se, že ne. Číslo vytočily hodinky poté, co upadla a nehýbala se,“ líčí Xanderpy a dodává: „Vždycky, když si čtu podobné příběhy, tak si říkám, že lidi schválně přehání kvůli publicitě. Dneska už si to nemyslím. Tahle zkušenost ze mě udělala applistu na celý život a přesvědčila mě, že moderní technologie skutečně může zachraňovat životy.“

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.