Zavřít reklamu

Apple se každým rokem snaží raketovým tempem vylepšovat způsoby ochrany soukromí a bezpečnosti svých zákazníků. Najdou se samozřejmě lidé, kteří si myslí přesný opak, veškeré počínání kalifornského giganta v poslední době však stojí proti nim. Ve včerejších večerních hodinách oznámil Apple příchod dalších vylepšení bezpečnosti, a to mimo jiné také z hlediska iCloudu. Konkrétně slibuje vylepšení jeho koncového šifrování, které bude chránit ještě více různých dat, a to v rámci tzv. rozšířené ochrany.

V současné chvíli dokáže iCloud koncovým šifrováním chránit celkově 14 kategorií dat – jedná se například od hesla uložená v Klíčence, zdravotní data, historii vyhledávání v Apple Maps, zprávy při vypnutém zálohování na iCloud a další. V rámci nové rozšířené ochrany, která bude k dispozici na všechny iPhony, iPady a Macy v rámci iOS 16.2, iPadOS 16.2 a macOS 13.1 Ventura, vzroste počet chráněných kategorií dat na 23. Konkrétně tak dojde k rozšíření ochrany na zálohy zařízení a zálohy zpráv, iCloud Drive, Poznámky, Fotky, Připomínky, zvukové nahrávky, záložky v Safari, Zkratky a lístky v Peněžence. Apple při této příležitosti uvádí, že po zavedení rozšířené ochrany zůstanou bez podpory koncového šifrování už jen aplikace Mail, Kontakty a Kalendář, a to z důvodu nutné interoperability s ostatními aplikacemi a systémy.

icloud rozšířená ochrana

Rozšířená ochrana dat na iCloudu samozřejmě nebude povinná, takže si uživatel bude moci sám zvolit, zdali ji chcete využívat, anebo nikoliv. Apple každopádně uvádí, že rozšířená ochrana představuje aktuálně nejvyšší úroveň ochrany dat na vzdáleném úložišti. Koncové šifrování totiž zajišťuje, že mohou být data dešifrována pouze na vybraných důvěryhodných zařízeních, která mají k dispozici dešifrovací klíče. To znamená, že i kdyby došlo k narušení bezpečnostních prvků iCloudu a někdo se dostal k datům uživatelů, tak s nimi stejně nic nezmůže, jelikož budou kompletně šifrována. Ve výchozím nastavení bude dokonce nastaveno, že uživatel nebude schopen z důvodu rozšířené bezpečnosti přistupovat ke svým datům skrze rozhraní iCloud.com, což však naštěstí bude možné deaktivovat. A pokud se uživatel rozhodne pro aktivaci rozšířené ochrany, bude ji schopen kdykoliv opětovně vypnout.

Dále je důležité zmínit, že rozšířená ochrana dat na iCloudu bude schopna chránit také sdílený obsah, a to například ze Sdílené knihovny fotek na iCloudu či sdílených složek nebo poznámek. Na druhou stranu ale nebude možné rozšířenou ochranu dat využít třeba v rámci balíčku iWork, u sdílených alb či u sdíleného obsahu, ke kterému uživatelé přistupují s využitím odkazu. Jak už bylo zmíněno výše, tak rozšířená ochrana dat na iCloudu přichází již společně s iOS 16.2, iPadOS 16.2 a macOS 13.1 Ventura. Všechny tyto systémy vydá Apple pro veřejnost již brzy, každopádně prvně bude zmíněná novinka k dispozici jen ve Spojených státech s tím, že do zbytku světa se dostane na začátku roku 2023.

Dnes nejčtenější

.