Zavřít reklamu

Jak už víte, Apple se rozhodl letos vynechat tradiční podzimní keynote, která patří obvykle iPadům a Macům. Za pomoci tiskové zprávy zhruba před dvěma týdny představila jablečná společnost mj. také iPad 10. generace. IPad vyvolal v mnoha lidech rozpačité pocity. Dorazil totiž s vyšší cenou a podporou Apple Pencil 1. generace. V praxi to znamená, že pokud chcete pero s tímto tabletem používat, budete jej muset spárovat přes speciální kabel, neboť základní iPad konečně dostal USB-C. Ale pokud na tyto drobnosti zapomeneme, můžeme se radovat. Apple konečně zahubil Home Button a iPad 10 tak „kopíruje“ design ostatních iPadů.

Obsah balení

Krabice iPadu se nikterak neliší od jiných. Od minulé generace mě překvapila skutečnost, že krabice není zabalena ve fólii, nýbrž dorazí se zalepenými okraji papírovou páskou. Samotný obsah balení nikoho nepřekvapí. Kromě nálepek, manuálu a iPadu zde naleznete adaptér a nově metrový pletený USB-C konektor. IPad je taktéž zabalen ve speciálním obalu, aby vám dorazil do rukou bez jediného smítka nečistoty.

Konstrukce

Na první pohled se iPad 10 opravdu neliší od iPadu Air a neznalý člověk může mít v nabídce Applu trochu zmatek. Jelikož je konstrukce s iPadem Air natolik podobná, prakticky ihned po rozbalení jsem zkusil pevnost Power Buttonu. Jakmile totiž vyšla poslední generace iPadu Air, ve velkém se na něj snesla kritika ohledně kvality konstrukce. Tehdy jsem se při recenzi setkal s vikláním jak Power Buttonu, tak tlačítek hlasitosti. Zklamán musím přiznat, že zpracování Power Buttonu je u iPadu 10 ještě horší. Tlačítko je skutečně volné a jeho pohyb slyšíte, i když s tabletem lomcujete v rukou, což je rozhodně škoda. Tlačítka hlasitosti se naopak zdají pevnější. Ale i s nimi se dá hýbat.

Nepříjemně mi bylo i z pohledu na displej. Ne že by snad na 10,9palcový Multi‑Touch displej s LED podsvícením a technologií IPS s rozlišením 2360 × 1640 při 264 pixelech na palec (ppi) dívalo špatně. Ovšem displej byl po pár sekundách tak zapatlaný, že jsem nemohl věřit faktu, že jsem tablet teprve rozbalil. Pokud si tedy potrpíte na čistý displej, čeká vás skutečně časté čištění.

Změny

Jak uvádím výše, iPad dorazil v novém designu, díky čemuž má rozměry na výšku 248,6 mm, na šířku 179,5 mm a „tlustý“ je pouze 7 mm. Jeho hmotnost ve W-Fi verzi je 477 g. Ve Wi-Fi + Cellular pak 481 gramů. Dodáván bude ve dvou paměťových variantách, a sice 64 GB a 256 GB. Máte-li rádi různé barvy, potěší vás nový iPad stříbrnou, modrou, růžovou a žlutou. Pochopitelně narostl i výkon. IPad 10 tedy disponuje čipem A14 Bionic s 6jádrovým CPU, 4jádrovou GPU a 16jádrovým Neural Enginem.

První pohled

Jak se na každou recenzi iPadu těším, letos jsem trochu v rozpacích. V prvním případě jde rozhodně o cenu. Nový iPad 10 ve Wi-Fi verzi v 64 GB paměťové variantě pořídíte za 14 490 korun. Pokud stojíte o Cellular, zaplatíte 18 990 korun. Wi-Fi verze 256 GB stojí rovněž 18 990 korun, Cellular pak 23 490 korun. Dále nejsem, jak uvádím výše, spokojen s konstrukcí. Ačkoli to ničemu vadit nebude, rozhodně nechcete, aby vám u tabletu za minimálně 14,5 tisíce něco vrzalo. Tablet jsem používal zhruba hodinu, stáhl pár her, mrkl na kousek seriálu a poslechl hudbu. V tomto směru iPad 10 v žádném případě nezaostává a bude skvělým parťákem pro zábavu i práci. Podrobnější informace přineseme v recenzi.

iPad 10 lze zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.