Zavřít reklamu

Již dávno neplatí, že by se Apple při výrobě iPhonů či jiných produktů spoléhal jen na své dodavatele z Číny. Kvůli rozpuku pandemie koronaviru v roce 2020 si totiž naplno uvědomil, jak důležité je mít diverzifikovaný dodavatelský řetězec, na což se ostatně taktéž od téhož roku intenzivně zaměřil. A v práci na diverzifikaci pokračuje i nyní u iPhonů 14. 

Podle oficiálního prohlášení Applu, které bylo poskytnuto webu TechCrunch, odstartovala výroba nových iPhonů 14 po Číně také v Indii s tím, že první vyrobené kusy se mají začít ve stejné zemi prodávat do konce letošního roku. Zda budou indické iPhony postupem času k dispozici i v jiných zemích světa sice Apple v prohlášení neprozradil, nicméně vzhledem k tomu, jak velký indický trh je, bude pravděpodobně rád, že se mu tamní výrobou podaří pokrýt alespoň ten. 

Pokud vás zajímá, proč se Apple uchýlil k výrobě iPhonů 14 právě v Indii, je to zejména z toho důvodu, že tamní vláda je schopná díky pobídkám výrazně pomoci s budováním fabrik, díky čemuž je tak vstup do země poměrně výhodný. Zároveň platí, že na zboží dovážené z ciziny jsou v Indii uvaleny poměrně tvrdá dovozní cla, což výslednou cenu navyšuje. Díky výrobě iPhonů přímo v zemi je tak může Apple prodávat levněji a tím být tak na tamním trhu konkurenceschopnější. Jedná se tedy do značné míry o extrémně strategický tah. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.