Zavřít reklamu

Fotografie mnohdy řeknou více než tisíc slov. Dokážou totiž autenticky zachytit nejrůznější okamžiky a umožňují nám tak se k nim zpětně vracet a dané chvíle si snadno připomínat. Na to samozřejmě reaguje i dnešní doba, kdy pro focení lidé nejčastěji používají mobilní telefon. Stále ale přetrvává problém s uchováváním fotek, kdy se bez zálohování zkrátka neobejdeme. Samozřejmě pro fotky vyfocené iPhonem se jako nejlepší řešení jeví iCloud. Další zajímavou možností je využití domácího úložiště, přičemž nesmírně zajímavým řešením je aplikace QuMagie pro QNAP NAS.

MacBook Pro QuMagie

Fotky na iCloudu

iCloud nám jako jablíčkářům nabízí spoustu výhod. Tou největší je samozřejmě skvělá provázanost s jablečným ekosystémem, kdy nám stačí vyfotit fotku na iPhonu a vzápětí ji vidíme i v nativní aplikaci Fotky na Macu. V takovém případě je největším strašákem právě ono zmiňované místo, které, ať se vám to líbí nebo ne, musí jednou dojít. Někomu také může překážet fakt, že se soubory odesílají obecně do sítě Internet a nemá tak vše pod kontrolou.

Zálohování na QNAP NAS

Zálohování našich snímků na QNAP NAS můžeme snadno srovnat právě se zmiňovaným iCloudem. V případě použití domácího síťového úložiště se vše děje takzvaně přímo pod našima rukama, tudíž nad přenosem máme lepší kontrolu. Samozřejmě je všem jasné, že kdybychom naše fotky a videa pouze bezhlavě „házeli“ do NASu, takřka okamžitě se v souborech ztratíme a nikdy už mezi nimi nic nenajdeme. Nebo ne?

Aplikace QuMagie

Výše zmíněná situace skutečně může nastat, ale je nutné upozornit na fakt, že se jedná o nesmírně nepraktické řešení, které přinese více potíží než užitku. Přesně proto QNAP v rámci svých síťových úložišť nabízí senzační aplikaci QuMagie, kterou si může stáhnout každý prostřednictvím nativní aplikace App Center v QTS. A o co se vlastně jedná? QuMagie představuje parádní řešení pro organizaci našich fotografií, k čemuž nástroj používá umělou inteligenci. Díky tomu dokáže s naprostou přesností rozdělit naše snímky do nejrůznějších kategorií.

Jak funguje rozpoznávání obrázků

Aplikace QuMagie si zakládá na technologii s názvem QuMagie Core. Samotným základem je poté samozřejmě zmiňovaná umělá inteligence, která mimo identifikace obličejů dokáže přesně identifikovat předměty a geografická označení. Snímky jsou následně rozřazeny do několika alb – Lidé, Věci, Místa a Události. Takovéto rozřazení s sebou přináší úžasný benefit, který jsem si doslova okamžitě velice oblíbil. Prostřednictvím filtrů je totiž možné velice rychle najít fotografii, kterou zrovna hledáme.

Aplikace na iOS

Pro komfortní zálohování přímo z iPhonu se nabízí aplikaci QuMagie, která je k dostání přímo v App Storu. V takovém případě můžeme nastavit automatické zálohování fotek na náš NAS, díky čemuž se snímky automaticky dostanou přímo do QuMagie a prostřednictvím umělé inteligence se okamžitě roztřídí. Zároveň musím uznat, že mě při testování příjemně potěšila jedna drobnost. QuMagie totiž si totiž bezproblémově poradí i se zobrazováním jablečných Live fotek.

Jak nastavit automatické zálohování:

Soukromá alba a sdílení fotografií

V případě síťových úložišť NAS je zcela běžné, že jednu jednotku používá hned několik uživatelů zároveň – například rodiny či firmy. Přesně z tohoto důvodu se musí ošetřit i přístup k jednotlivým fotografiím. V rámci QuMagie proto existuje možnost pro vytvoření soukromé sbírky chráněné heslem. To konkrétně funguje tím způsobem, že si vytvoříme vlastní album, které nastavíme jako soukromé a ochráníme jej prostřednictvím hesla.

QNAP NAS QuMagie sdílení

Samozřejmě se zde také nachází řešení pro naprostý opak soukromých alb – možnost sdílení. V tomto směru musím upřímně vyzdvihnout jednoduchost, kterou QNAP nabízí. Sdílení fotografií, případně alb, totiž dokážeme vyřešit v řádu několika sekund, kdy stačí klepnout na příslušnou ikonku, zvolit název odkazu, nastavit heslo, dobu platnosti a máme hotovo. Zároveň je možné nastavit, kdo se ke sdílenému snímku vlastně může dostat. Může jít buďto pouze o nás, ostatní uživatelé našeho NASu, případně všechny.

QuMagie očima jablíčkáře

Osobně jsem samozřejmě zvyklý na používání zmiňovaného iCloudu, se kterým jsem doposud neměl jediný problém. Nativní aplikace Fotky každopádně nedosahuje schopností QuMagie. Sice si poradí s identifikací lidí, ale to je asi tak všechno. Přesně proto jsem byl poměrně unešený ze zkušenosti, kterou mi QNAP dokázal poskytnout. Celé řešení jsem si nesmírně oblíbil a jsem rád, že mohu na domácí NAS zálohovat takřka odkudkoliv, a to prostřednictvím myQNAPcloud.com.

Dnes nejčtenější

.