Zavřít reklamu

Poměrně zvláštní situace panuje kolem před půl rokem představeného Macu Studio s čipem M1 Ultra. Jeho dostupnost je totiž i po této době naprosto kritická a to i přesto, že Apple už ukázal druhou generaci čipů řady M a tím tak de facto započal přechod na ní. Nejvýkonnější čip “staré” řady je přitom prakticky nesehnatelný. 

Mac Studio byl odhalen konkrétně 8. března letošního roku coby alternativa k ukončenému 27” iMacu s procesory Intel, ale i méně výkonným Macům mini. Nakonfigurovat si jej lze od úplného začátku dvěma čipy – konkrétně M1 Max, který si odbyl premiéru s MacBooky Pro loni na podzim, a právě M1 Ultra, který byl představen přímo pro potřeby Macu Studio coby nejvýkonnější Apple Silicon v nabídce Applu. Zatímco však na modely s M1 Max si počkáte řádově několik dní, na model s M1 Ultra se čeká alespoň podle oficiálních stránek Applu minimálně do poloviny října, v krajním případě pak do jeho úplného konce či dokonce listopadu. Je tedy zcela evidentní, že dostupnost je bídná. 

Vzhledem k tomu, že Mac Studio s M1 Max je dostupný bez větších problémů a to přitom sdílí s modely s M1 Ultra víceméně veškeré komponenty, je naprosto jasné, že právě čim M1 Ultra je hlavním zádrhelem dostupnosti. S ohledem na tuto skutečnost je proto velkou otázkou, zda je vůbec možné, aby Apple v dohledné době ukázal Mac Pro s ještě výkonnějším čipem Apple Silicon, jelikož ten bude zcela určitě právě z M1 Ultra vycházet – tedy minimálně částečně. Když však má problémy i s jeho výrobou, bylo by vcelku překvapivé, kdyby zvládal vyrobit ještě výkonnější verzi. Vše však ukáže až čas. 

 

Dnes nejčtenější

.