Zavřít reklamu

Jestli je něco mezi sběrateli Apple produktů vyvažováno skoro až zlatem, jsou to prototypy de facto jakýchkoliv zařízení z let minulých. Kalifornský gigant totiž zpravidla prototypy svých chystaných produktů před jejich uvedením likviduje, což jejich hodnotu tlačí strmě vzhůru. Již dávno však neplatí, že se k nim absolutně nedá dostat. Ostatně, stačí prošmejdit eBay a s trochou štěstí (a plnou peněženkou) si prototypy můžete udělat radost. 

V současnosti lze na eBay sehnat minimálně dva unikátní prototypové kousky. Jedním z nich je konkrétně iPod touch 1. generace z roku 2007, druhým z nich pak první iPhone – tedy model 2G – z téhož roku. Druhý jmenovaný produkt je pak extrémně zajímavé zejména díky svému operačnímu systému, který je určen jen pro účely testování a tudíž není absolutně graficky učesán. Majitel tohoto iPhonu si tak bude s trochou nadsázky moci připadat jako vývojáři a technici, kteří v roce 2007 na první generaci iPhonu pracovali. 

Láká vás pořízení jednoho z těchto prototypů? Pak si připravte pořádný balík peněz. Zatímco iPhone si jeho majitel cení na v přepočtu zhruba 11 tisíc korun, iPod touch je naceněn na 85 tisíc korun. V obou případech se tedy jedná o vysoké částky, byť je jedním dechem třeba dodat, že za ně dostanete skutečně unikátní zařízení, která dodají každé sbírce Apple produktů pořádný šmrnc.  

Dnes nejčtenější

.