Zavřít reklamu

Letošní iPhony se z hlediska focení opravdu povedly. Vyplývá to alespoň z testů odborníků z DXOMark, ze kterých vyšel velmi dobře jak iPhone 13 Pro, který je dle nich 4. nejlepším fotomobilem světa, tak nyní i iPhone 13. Ten dokonce trochu překvapivě porazil loňský iPhone 12 Pro, byť je jeho fotosoustava výrazně omezenější. 

DXOMark ohodnotil fotosoustavu iPhonu 13 celkově jako velmi dobrou, jelikož přes ní lze na širokoúhlý i ultraširokoúhlý objektiv snímat vynikající fotky s pěknými barvami, vyváženou bílou a příjemnými tóny pleti za všech světelných podmínek. Pochvalu si vysloužilo i rychlé automatické zaostřování, které je zpravidla opravdu přesné, či nový režim Film, který je taktéž založen na zaostřování, byť softwarovém. Právě ostření je oproti iPhonu 12 Pro u nové “třináctky” dle expertů o něco lepší, což platí také o stabilizaci. Telefon totiž využívá stabilizaci posunem senzoru, zatímco loňský 12 Pro používal (až na 12 Pro Max) klasickou optickou stabilizaci. 

Přestože DXOMark poukazuje na to, že absence teleobjektivu je u iPhonu 13 poměrně limitujícím faktorem, který focení omezuje jen na krátkou a střední vzdálenost, vzhledem k tomu, že se jedná o záměr Applu, který teleobjektiv nasazuje jen u řady Pro se tato kritika nedá brát vyloženě vážně. I přes ní a dalších pár nedostatků například ve formě šumu ve videích při horším světlu či omezeném dynamickém rozsahu v náročných scénách s vysokým kontrastem se iPhone 13 umístil na celkovém 10. místě, které je vzhledem ke konkurenci velkým úspěchem. Jen pro představu, na stejném místě je nyní i iPhone 12 Pro Max – tedy loňská naprostá špička Applu.

Dnes nejčtenější

.