Zavřít reklamu

Dnes vyšla rozsáhlá aktualizace české aplikace Ventusky, která vizualizuje meteorologická data. V nové verzi aplikace přináší několik významných novinek. Aplikace nově na mapě zobrazí meteorologické fronty. K jejich výpočtu využívá neuronové sítě. Jedná se dokonce o první aplikaci na světě, která zobrazuje předpověď frontálních systémů pro celý svět na základě modelů (běžně je tvořena předpověď frontálních systémů ručně a jen pro omezenou oblast). Předpověď front je přitom důležitá a uživatelům dává informace o změně větru, teplot či dohlednosti. Lépe lze díky ní pochopit děje v atmosféře.

ipad1

Aplikace dále nabízí předpověď teploty moří a oceánů až na týden. Zároveň zobrazí mořské proudy (jejich rychlost a směr). Sledovat tak můžete například oteplovací efekt golfského proudu nebo očekávaný vývoj teploty mořské vody.

Mezi další novinky patří předpověď kvality ovzduší v grafu na 4 dny nebo nová vrstva ukazující teplotní odchylky pro daný den. Díky ní je možné poznat, jak moc je počasí v dané oblasti normální (odchylující se od průměru mezi roky 1980 až 2020).

Cílem projektu Ventusky je nabídnout vysoce přesné informace o počasí na celém světě. Jedná se o první aplikaci na internetu, která takto komplexně zobrazuje meteorologická data. Návštěvníci se dostávají k datům, se kterými ještě před pár lety pracovali výhradně meteorologové. 

Aplikaci Ventusky můžete stáhnout zde

Dnes nejčtenější

.