Zavřít reklamu

Na našem magazínu se již prakticky dva měsíce v kuse věnujeme novým operačním systémům, které Apple představil letos na začátku června v rámci vývojářské konference WWDC21. Konkrétně jsme se dočkali vydání iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15. Ihned po skončení úvodní prezentace Apple zpřístupnil vývojářské beta verze těchto systémů, později došlo k vydání také veřejných beta verzí. Mnoho uživatelů si tyto beta verze bezhlavě instaluje, což rozhodně není správné. Beta verze totiž obsahují mnoho chyb, které mohou negativně ovlivnit uživatelskou zkušenost s jablečným produktem, popřípadě jej kompletně vyřadit z provozu. Instalaci beta verze byste tedy rozhodně měli zvážit, a pokud jste zvědaví, tak doporučuji, abyste je instalovali na sekundární zařízení. V tomto článku se společně podíváme na 5 problémů v iOS 15, kterými vás odradíme od instalace beta verze tohoto systému.

Nové funkce dokáží zavařit, doslova

Součástí všech nových operačních systémů je samozřejmě nespočet nových funkcí, které můžete využívat. Pravdou ale je, že mnoho z nich je ještě třeba pořádně doladit, jelikož nefungují podle očekávání. Právě nové funkce jsou něco, co uživatelé po instalaci nových majoritních verzí operačních systémů zkouší jako první. Některé nově funkce jsou například pomalé, jiné zase mohou tzv. „spadnout“ a další zase zařízení zacyklí, což způsobí jednak zpomalení, a jednak okamžité způsobení zahřívání zařízení. Ve většině případech se iPhone po chvíli vzpamatuje a funkci vypne, někdy je ale problém tak velký, že je nutné zařízení restartovat. Do vydání veřejné verze samozřejmě dojde k opravení a vše bude fungovat bez problémů.

Nefunkční internetové bankovnictví

Bankovní účet má v dnešní době prakticky každý, a tak stejně máme i chytrý mobilní telefon, na kterém využíváme internetové, potažmo mobilní, bankovnictví. A ještě aby ne – aplikace bank jsou ve většině případech jednoduché a vždy v nich vyřídíte vše, co potřebujete. Bohužel je ale nutné zmínit, že některé bankovní aplikace nebudete schopni v beta verzi iOS 15 využívat. Často se stává, že se bankovnictví například neustále načítá – například George od České spořitelny. Některé bankovní aplikace se pak nespustí kvůli tomu, jelikož využíváte systém, který není oficiálně podporovaný. V tomto případě jde primárně o bezpečnost. Tak stejně se některé bankovní aplikace nemusí spustit v případě, že máte nainstalovaný jailbreak. Osobně již několik dní nemohu využívat právě George a řeknu vám, že se jedná o opravdovou nepříjemnost. Vše totiž musím řešit na počítači.

george_ceska_sporitelna_iphone_fb

Čím novější beta, tím větší problémy

Před několika lety jsem mým spolupracovníkům sdělil jeden názor – tvrdil jsem, že vůbec první beta verze nových operačních systémů jsou vždy nejlepší a nejstabilnější. Postupným vydáváním novějších beta verzí pak dochází k tomu, že se Apple pokouší opravit chyby. To se mu sice často daří, ale při opravě jedné chyby způsobí pět dalších. To znamená, že každá další beta verze je dle mé teorie horší a horší. Zpočátku se názor kolegům nezdál, minulý rok mi ale dali za pravdu a nyní jsme očekávali, zdali dojde k naplnění proroctví. A dobrou (špatnou?) zprávou je, že má teorie platí – a všímá si toho více a více uživatelů. I v případě iOS 15 byla tedy nejstabilnější první beta verze, současně třetí vývojářská beta verze už je na tom o mnoho hůře, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Pomalý internet

V poslední době si čím dál tím více uživatelů beta verzí iOS 15 stěžuje na to, že mají na iPhonu pomalý internet, a to nezávisle na tom, jaký využijí prohlížeč. Pokud tedy zrovna nemáte doma pomalý internet, tak je bohužel chyba přímo součástí iOS 15. Konkrétně je v tomto případě problém v nové funkci, která nese název Private Relay. Tato funkce je součástí „nové“ jablečné služby iCloud+, na kterou dosáhnou všichni jedinci, jenž si iCloud předplácí a nevyužívají bezplatný tarif. Private Relay dokáže skrýt na internetu vaší IP adresu, společně s dalšími informacemi, a to včetně polohových dat, díky čemuž vás nebude možné identifikovat. Aby Private Relay mohlo fungovat, tak je vaše připojení směrováno na proxy servery Applu, které provedou anonymizaci. Prozatím tyto servery ale nejsou bůhvíjak silné, což znamená, že postupným přibýváním uživatelů dochází k celkovému zpomalení a přetížení, což způsobí zpomalení internetu.

Anglické texty

I přesto, že v dnešní době umí anglicky prakticky každý z nás, tak se pořád najdou jedinci (například starší osoby), které angličtině úplně rozumět nemusí. Pokud mezi takové uživatele patříte, tak byste měli vědět, že některé nové funkce jsou v beta verzích iOS 15 popsány anglicky. Ve většině případech není problém si na internetu najít, co funkce dělá, popřípadě si můžete popis přeložit. Jednak je to ale zbytečně složité, a jednak může u složitějších funkcí dojít k nepřesnému překladu, což ve finále způsobí problémy. Jestliže tedy angličtinu neovládáte, tak si beta verzi iOS 15 neinstalujte, jelikož některé nové funkce prozatím nemusí být počeštěné.

soustredeni_anglicky_text_ios15_fb

Dnes nejčtenější

.