Zavřít reklamu

Apple se u svých systémů snaží každoročně kromě nových funkcí přinášet i nejrůznější optimalizace zrychlující jejich některé části. Přesně takové vylepšení si ostatně přichystal i pro letošní verze OS, které kromě řady novinek dočkají i rychlejšího spouštění aplikací. Jak toho Apple docílil? 

Na rychlejší start aplikací a to jak těch nativních, tak stažených z App Store se zaměřil v posledních dnech i bývalý vývojář Applu Noah Martin, který se nyní o své poznatky podělil na svém blogu. Detailně jeho zjištění rozebírat nebudeme, jelikož je dost technického rázu a pro méně technicky znalé uživatele by bylo zřejmě nestravitelné. Obecně se ale dá říci, že zrychlení spouštění aplikací v iOS 15 a macOS Monterey je kombinací optimalizace stávajících softwarových řešení, oprav chyb, které dříve způsobovaly pomalejší starty a nasazení nových řešení zejména u správy RAM paměti. Změněno bylo konkrétně načítání částí aplikací, které bylo dříve řešeno jednotlivě a tedy odděleně, zatímco nyní je RAM schopna načítané části aplikaci “propojovat” do řetězců, čímž šetří systémy čas.

Jelikož jsou nové operační systémy teprve v rané fázi beta testování, nemusí být rychlejší načítání aplikací až tak patrné. Apple však bude na optimalizaci pracovat zcela určitě až do vydání veřejné verze nových systémů, takže je takřka 100% jisté, že po přechodu z veřejného iOS 14 na iOS 15 určité zrychlení pocítíte. 

Dnes nejčtenější

.