Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Máme to v rukou každý den, většina z nás si nedovede představit, co by si bez něj počala. Vytáhneme ho na nejrůznějších místech, ať už je to v autobuse, tramvaji, práci, ve škole nebo dokonce v čekárně doktora. Možná si to ani neuvědomujeme, ale nespočet bakterií a virů se dostane do našeho telefonu, což představuje vysoké riziko infekce v současné situaci. Proto vám poradíme, jak telefon důkladně vyčistit, ať už svépomocně nebo profesionálně, aby se snížilo riziko infekce.

pracovní plocha

Věděli,  jste, že displej mobilního telefonu má až 7x více nečistot a bakterií než je na záchodovém prkýnku?   A pokud je nosíte v kožených obalech, až 17krát více mikrobů. Tohoto výsledku bylo dosaženo v roce 2018, jak vyplývá z průzkumu hygienické společnosti Initial Washroom Hygiene.

covid-19

Příčinou množení mikrobů je pravděpodobně skutečnost, že lidé nosí své mobilní telefony v kapse, kde je teplo, což je pro množení bakterií a virů živnou půdou. Například virus SARS-CoV-2 může pojmout až 96 hodin na povrchu telefonu.

Podle studie společnosti Dscout se typický uživatel svího mobilního telefonu dotýká až 2617x za jediný den, existují také extrémy, asi 10% uživatelů více než 5400x.

Rutinní čištění telefonu doma

Před čištěním doporučujeme mobilní telefon vypnout. Nejprve si důkladně umyjte ruce a vyjměte telefon z pouzdra / obalu. Doporučuje se používat dezinfekční prostředky na bázi izopropanolu, vždy aplikovat přípravky na papírový ručník nebo hadřík z mikrovlákna, nikdy přímo na zařízení.

Pak důkladně dezinfikujte displej, boky a zadní stranu mobilního telefonu, nezapomeňte na záhyby a samozřejmě ochranný kryt / pouzdro telefonu. Na těžko dostupných místech můžete použít starý kartáček na zuby s jemnými štětinami, na který aplikujete malé množství přípravku na bázi izopropanolu. Doporučujeme provádět tento postup každý den.

Důkladné čištění

Existuje také metoda důkladné dezinfekce pomocí germicidního zdroje. Jedná se o zařízení, které se používá k dezinfekci povrchů a vzduchu pomocí ultrafialového záření (záření vlnové délky 253,7 nm, patří do oblasti UV-C). Je schopen velmi efektivně a rychle zničit bakterie, a tím chránit lidi před možnými infekcemi a nemocemi.

cleanser
Foto: FixShop.cz

Používá se také ve zdravotnictví, například pro sterilizaci operačních sálů, čekáren, laboratoří… Nicméně, buďte velmi opatrní při práci s touto metodou dezinfekce vašeho mobilního telefonu, protože toto záření je vysoce škodlivé a má negativní účinky na lidské tělo a rostliny. Dokonce i malá dávka může způsobit zánět spojivek, když je zasaženo oko.

lampa
Foto: FixShop.cz

Můžete si koupit germicidní lampu s ochranným krytem, například ve FixShop-u.  Ochranný kryt zaručí vaši bezpečnost před UV-C zářením a lampa vás důkladně zbaví všech virů a bakterií, nejen na vašem mobilním telefonu, ale také na klíčích, špercích, malých nástrojech a předmětech.

Lampa
Foto: FixShop.cz

Pokud máte obavy o své zdraví a nechcete riskovat použití takového zařízení doma, ve servisu váš mobilní telefon vydezinfikují bez problémů. Trvá to asi 10 minut a pak můžete bezpečně pokračovat v používání zařízení.

Častá a zejména pravidelná dezinfekce mobilního telefonu je velmi důležitou prevencí, zejména v okamžiku pandemie koronaviru. Odborníci na veřejné zdraví doporučují preventivní dezinfekci telefonu alespoň dvakrát denně.

Apple radí svým zákazníkům, aby své telefony vyčistili hadříkem z mikrovlákna a mýdlovou vodou. Podle odborníků je však vhodnější použít dezinfekční navlhčené ubrousky.

Dnes nejčtenější

.