Zavřít reklamu

Čas od času se můžete ocitnout v situaci, kdy potřebujete nějakou akci na vašem zařízení odvolat, anebo naopak provést akci „vpřed“. Zatímco na Macu či MacBooku máme v mnohých případech k dispozici nějakou šipku zpět či vpřed, popřípadě můžete využít menu, ve kterém lze tyto akce provést, tak v rámci iPhonů a iPadů to rozhodně není tak jednoduché. Až donedávna jste mohli akci zpět či vpřed vyvolat tak, že jsme se zařízením zatřásli, a poté jste v dialogovém okně, které se zobrazilo, vybrali možnost pro odvolání akce. V rámci iOS a iPadOS 13 je však možné v těchto případech využít gesta, díky čemuž je provedení akce zpět a vpřed o mnoho jednodušší. Pokud chcete zjistit, jaká gesta musíte pro provedení těchto akcí provést, tak pokračujte ve čtení.

Jak na iPhone použít gesta pro akci zpět

Pokud chcete z nějakého důvodu na vašem iPhonu či iPadu provést akcie zpět, tedy nějakou akci odvolat, tak můžete využít následujícího gesta:

  • V případě, že chcete provést akci odvolání, tak je nutné, abyste po displeji přejeli třemi prsty směrem zprava doleva. Poté dojde k zobrazení notifikace o odvolání v horní části obrazovky.

Jak na iPhone použít gesta pro akci vpřed

V případě, že jste provedli odvolání některé akce, avšak poté jste si uvědomili, že jste ji provést nechtěli, tak se nemusíte ničeho obávat. I na iPhonu či iPadu můžete využít „šipky vpřed“, tedy opakování akce. V tomto případě je však k dispozici jen jediné gesto:

  • Pokud chcete provést akci „zpět“, tak je nutné, abyste na displej položili tři prsty, a poté přejeli po displeji zleva doprava. Systém vás o provedeném úkonu opět informuje prostřednictvím notifikace v horní části obrazovky.

Pokud vám používání gest pro odvolání či opakování akce nevyhovují, tak si můžete také jednoduše nechat zobrazit menu se všemi dostupnými akcemi, tedy například s kopírováním, vyjmutím, vložením, apod. V tomto případě je nutné, abyste třemi prsty jedenkrát klepnuli na displej. Nad označeným textem (či u jiného obsahu) se poté objeví klasické menu, ve kterém můžete různá akce provádět.

menu s akcemi v ios
Zdroj: Poznámky v iOS

Dnes nejčtenější

.