Zavřít reklamu

Apple si potrpí na zpřístupnění svých zařízení co největšímu počtu lidí a snaží se o to, aby měl každý uživatel možnost vychutnat si všechny funkce, které jeho produkty nabízí nehledě na to, zda má dotyčný nějaké znevýhodnění nebo je jakkoliv hendikepovaný. Ostatně, kalifornský gigant v této otázce mílovými kroky předběhl konkurenci a svým zákazníkům nabízí nevídaný komfort, který je jen umocněn funkcí VoiceOver, která vás informuje o tom, co se nachází na displeji. O přístupu společnosti se rozhovořila Sarah Herrlinger, která má možnosti zpřístupnění na starost.

„/]

Apple se snaží svým uživatelům nabízet co největší komfort a to všemi dostupnými prostředky. Zároveň chce docílit toho, aby její produkty, ať už se jedná o iPhone, Apple Watch nebo AirPods, byly dostupné co nejširší veřejnosti a mohli je používat i uživatelé, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodnění. Při vývoji nových funkcí, které společnost k tomuto cíli postupně posunují, podle slov Sarah čerpá kalifornský gigant především z e-mailů, které mu zákazníci posílají. Ty často obsahují prosby o implementaci nových možností usnadnění přístupu a problémy, které uživatelé s ovládáním mají. Apple se naštěstí těmito poznatky inspiruje a snaží se vždy vytvořit něco, co by dotyčným zajistilo větší komfort a integritu. 

„Všichni chceme být produktivními členy společnosti a ukázat svému, kdo jsme a čím chceme být. Proto nám přijde tak důležité vytvářet technologie, které toto lidem umožní. Každý den dostáváme plejádu e-mailů od uživatelů, kteří se nás ptají na otázky, poskytují nám cennou zpětnou vazbu nebo nahlašují nejrůznější chyby. Většina z nich se týká právě usnadnění přístupu, a právě to je pro nás ten moment, kdy nám dojde co máme dělat dál a na co se zaměřit. Největší premisou je v tomto ohledu asi funkce VoiceOver, která prostupuje celý operační systém a zásadně zjednodušuje interakci mezi uživatelem a zařízením. Chcete udělat fotku? VoiceOver vám automaticky řekne, kolik lidí je v záběru a jak posunout kameru tak, aby vznikla co nejlepší fotografie. Když se navíc snažíme ulehčit život lidem, kteří jsou nějak znevýhodnění, často přijdeme na technologii, která je následně využitelná i pro širší cílovou skupinu,“ vyjádřila se Sarah Herrlinger. Stejně se vyslovila i k funkci AirPods Live Listen, díky níž funguje iPhone jako mikrofon, který vysílá audio zpět do sluchátek. Uvidíme, s čím jablečná společnost přijde příště, ale už teď se jedná o nadčasový přístup.

Dnes nejčtenější

.