Zavřít reklamu

Výrobci po celém světě se postupně upínají k nejnovější trendu, a to je skládací displej. Nejčerstvější počin od Samsungu, s příhodnou přezdívkou Fold, sice vypadal nadějně, ale ve finále dopadl poměrně katastrofálně a jedinou společností, která má v tomto ohledu reálně šanci je Huawei. Přesto to vypadá, že do hry brzy vstoupí další hráč, jímž by mohl být právě Apple. Společnost totiž stále pracuje na řešení, které by jí umožnilo vyrobit iPhone nebo iPad s displejem kolem celého zařízení.

Technologie skládacích displejů je ještě v prvopočátcích a zatím se jedná spíše o netradiční výstřelek, než o funkční a dlouhodobé řešení. Inovace však běží na plné obrátky a není vyloučeno, že tento trend brzy začne nahrazovat standardní formát smartphonů. Navíc se začínají objevovat další, o poznání troufalejší nápady, jako já právě displej obtočený kolem celého telefonu. I z tohoto důvodu si na toto odvětví posvítil také Apple, který podle nejnovějšího patentu stále pracuje na novém typu jablečných telefonů. V praxi by to vypadalo tak, že by měl iPhone jak nahoře, tak dole zabudovanou hardwarovou část, která by vypadala jako u standardního smartphonu. Hlavním rozdílem by byl displej, jenž by plynule obepínal celé tělo telefonu a byl by spojen jakýmsi kloubem, jenž by celistvou obrazovku spojoval.

iPhone Patent

Nejednalo by se tedy v principu vyloženě o skládací displej, nýbrž o dvě či více překrývající se obrazovky. Díky tomu by dotyková jednotka simulovala 3D efekt a zároveň by efektivně navazovala, tudíž by nebylo nutné telefon neustále rozkládat. Apple samozřejmě počítá i s klasickou možností, o níž se pokusila již spousta technologických společností. Zatím se jedná pouze o předběžné návrhy a jen stěží by se dalo uvažovat nad tím, že by takto mohla vypadat již příští generace, ale i tak se jedná o poměrně pozoruhodný koncept. Konec konců, jablečná společnost si nechává podobné patenty potvrzovat již několik let, tudíž se dá počítat s tím, že v budoucnu s nějakým takovým zařízením přijde. Otázkou zůstává za jak dlouho a jaký ze dvou netradičních návrhů využije.

Dnes nejčtenější

.