Zavřít reklamu

Jistě jste již zaslechli zvěsti o nejnovější herní streamovací službě jménem Google Stadia. Ta se dočkala pořádného oznámení před několika měsíci a od té doby bylo poměrně ticho po pěšině. Vybraní hráči si mohli sice vyzkoušet demo na letošní E3, ale to bylo časově omezené. Nicméně dosavadní dojmy byly veskrze pozitivní, čehož se rozhodl využít Andrey Doronichev, který dohlíží na vývoj. Na Redditu uspořádal speciální akci jménem AMA, tedy Ask Me Anything, kde se zájemci mohli ptát na jakékoliv otázky. A právě díky nim jsme se dozvěděli nové informace.

Jedna z hlavních novinek se týkala samotné ceny, která bude neobvykle lidová. Hráči si budou moci vybrat mezi Pro edicí, kde se dočkají streamování v rozlišení až 4K, kvalitnějších zvukových efektů, her zdarma a dodatečných slev, a verzí zdarma. Zatímco první možnost vás vyjde zhruba na 10 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu 230 korun, v případě druhé varianty si sice budete moci užít hry zdarma, ale zato přijdete o zmíněné výhody. Google se chce nicméně vyhnout předplatnému na styl Netflixu či Hulu a zároveň nechce konkurovat Xbox Live Gold ani PlayStation Plus. Zkrátka si chce vytvořit vlastní segment, kde se nebude s nikým muset přetahovat o uživatele. Co se kupování her týče, ani v případě Pro verze se tomu nevyhnete.

Souvisejíci

Rozdíl je však v tom, že pokud zvolíte možnost předplatného, budete dostávat každý měsíc hry zdarma. Prvním titulem bude Destiny 2: The Collection se všemi DLC dodatky a první měsíc služby bude pro předplatitele zdarma. Uživatelé těšící se na možnost streamovat bez placení si ale budou muset počkat. Zatímco Pro edice se dočká vydání již letos na podzim, alternativa bez placení spatří světlo světa až během příštího roku. V každém případě se máme na co těšit, uživatelské rozhraní Stadie totiž umožní přidávat si přátele, vytvářet skupiny podobně jako na PlayStationu a pozvat ostatní ke hře. Služba bude dostupná na všech zařízeních, ale pro hraní na televizi si budete muset pořídit Chromecast Ultra a oficiální ovladač. Uvidíme, jak nakonec projekt dopadne a zda poběží vše plynule. Jisté je, že je přinejmenším ambiciózní a od oznámení Stadie se rovnou několik herních studií rozhodlo, že si vytvoří vlastní podobnou streamovací platformu.

Dnes nejčtenější

.