Zavřít reklamu

Pokud jste o dnešním zatmění Měsíce ještě neslyšeli, tak vám jen rychle v úvodu tohoto článku shrnu vše, co byste o něm měli vědět. Zatmění Měsíce bude částečné, nikoliv úplné – konkrétně bude Zemí zastíněno až 65,3 % plochy Měsíce. Maximum zatmění bude pozorovatelné ve 23:31, jev však budeme pouhým okem moci vidět již okolo 10 hodiny večerní. Okem pozorovatelný jev by měl skončit okolo 1 hodiny ranní, avšak celkové zatmění, které už okem neuvidíte, skončí ve 2 hodiny a 18 minut po půlnoci. Předpovědi hrají v náš prospěch, na celém území České republiky by mělo být jasno, nízká oblačnost se poté bude vyskytovat pouze na Královéhradecku a Liberecku. Jak tedy tento krásný jev, který si pro nás dnes příroda nachystala, vyfotit? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.

Světlo může všechno zkazit

Pokud chcete, aby byl jev co nejlépe vidět, a to jak pro vaše oko, tak pro fotoaparát vašeho iPhonu, tak byste se měli přesunout na takové místo, kde bude co možná nejmenší světelný ruch. Nejlépe tedy uděláte, když odjedete někam za město na nějakou louku či jiné prostranství, kde vám výhled na Měsíc nebudou kazit městská světla. Úplně nejlépe půjde vidět zatmění z hor – pokud tedy máte to štěstí a budete dnešní noc trávit někde na horách, tak dnes určitě nechoďte brzo spát.

Stativ je váš kamarád

Naprostým základem pro focení v noci pomocí iPhonu je stabilita. Při focení se musíte vyhnout veškerým otřesům, které mohou nastat. Vyhněte se tedy okolí cest, či příliš větrným místům. Pokud máte k dispozici stativ, tak jej určitě dnes vezměte s sebou. Pokud nejste pokročilými fotografy a stativ nemáte, tak se snažte o co možná nejpevnější postoj. Ruku, ve které budete držet iPhone, si zapřete o hruď a pomocí druhé ruky si ruku ještě přidržujte. Zároveň byste si při focení měli nastavit časovač spouště. Jakýkoliv dotyk totiž vaše zařízení rozhodí a výsledná fotografie by zajisté nebyla kvalitní. Při použití stativu můžete využít k focení sluchátka. Ta jednoduše stačí k iPhonu připojit, a poté na ovladači stisknout tlačítko pro úpravu hlasitosti. Takto se fotografie vyfotí bez nutnosti ručního stisknutí spouště na displeji iPhonu.

Zaostření a nastavení expozice

Jakmile se vám podaří najít vhodné místo bez světelného ruchu a podaří se vám iPhone usadit na stativ, tak už jen stačí, abyste na Měsíc správně zaostřili. Spusťte aplikaci Fotoaparát a nasměrujte iPhone na Měsíc. Poté na něm na displeji podržte prst, aby se uzamklo ostření – to poznáte pomocí textu AE/AF VYPNUTO v horní části displeje. Pokud se vám fotografie bude zdát příliš světlá, tak si stačí změnit expozici. To provedete tak, že vedle ostřícího bodu posunete prstem shora dolů. Vedle ostřícího bodu se zobrazí stupnice s ikonou slunce, která vám bude zobrazovat, jak moc jste expozici upravili.

Fotografie však nemusí být úplně dokonalé

I přesto, že mnoho dnešních smartphonů má více čoček, než mají lidé očí, tak si rozhodně nemyslete, že výsledné fotografie budou vždy úžasné. Je nutné si uvědomit, že při focení pomocí iPhonu máte v ruce zařízení, které je určeno především k volání a podobným činnostem. Fotografie z dnešních smartphonů jsou opravdu úžasné, avšak většina společností v rámci marketingových kampaní a reklam ukazuje pouze fotografie, které jsou vyfocené za dne. V nočních hodinách jde samozřejmě kvalita fotografií strmě dolů. Pokud se vám dnes podaří vyfotit nějakou pěknou fotografii, tak nám ji určitě vložte do komentářů. Pokud se vám fotografie bude zdát opravdu pěkná, tak ji také můžete nahrát do naší soutěže, ve které každý měsíc vítěze s nejvyšším počtem „lajků“ odměníme AirPody.

Dnes nejčtenější

.