Zavřít reklamu

V App Storu lze nalézt skutečně obrovské množství více čí méně užitečných aplikací, které vám mohou usnadnit každodenní život a to prakticky v každém ročním období. Problém není například s nalezením aplikací doporučujícími koupaliště, hospody, nebo třeba lokality pro sběr bylinek či sjezdovky na horách. Člověk by tak nabyl dojmu, že aplikace z App Storu může člověku pomoci prakticky v čemkoliv. Přesto jsem však před pár dny zjistil, že tomu tak úplně není. Když se mi totiž po noze prohnalo klíště a já začal pátrat po appkách, které by na mapě Česka a potažmo i jiných zemí zobrazovaly aktivitu těchto parazitů v daném místě, nepochodil jsem. Tedy alespoň částečně. 

Přestože “klíšťové” aplikace v App Storu naleznete, je jich skutečně velmi málo a naprostá většina z nich navíc cílí na zcela jiné země. Ve výsledku se tak dozvíte o klíšťatech v mnoha státech světa, avšak česká vám zůstanou zapovězena a vy si tak musíte vystačit s webovými stránkami. Minimálně v případě, že stojíte skutečně o detailní rozbory. Pokud totiž nehledáte appku, která vám s trochou nadsázky řekne přesně, kolik klíšťat na jednotlivých stromech před vámi je, hodit by se vám mohla aplikace Českého hydrometeorologického ústavu, která dorazila do App Storu již vloni a my vám na ní přinesli minirecenzi. Právě v ní totiž alespoň základní informace o klíšťatech naleznete.

[appbox appstore id1417843170 ]

Zprávy o klíšťatech naleznete konkrétně v aplikaci ČHMÚ, tedy v té základnější z této dvojice. Stačí tapnout v levém horním rohu na tři čárky pod sebou znázorňující vysouvací menu a zde zvolit sekci Aktivita klíšťat. Rázem se vám zobrazí stupnice aktivity klíšťat od jedné do deseti, přičemž jednička značí malou aktivitu, desítka pak naopak velmi vysoké riziko přisátí klíštěte na člověka. Ve spodní straně pak máte i předpověď aktivity klíšťat na další dny, díky které si můžete například plánovat své výlety do přírody. Nechybí tu samozřejmě ani základní rady, jak se při jednotlivých stupních aktivity chovat. Například nyní je aktivita klíšťat na maximu, což znamená, byste se měli chránit v přírodě repelenty, ideálně nevstupovat do listnatých a smíšených lesů či se minimálně pohybovat po zpevněných cestách a nikoliv trávě. Doporučená je pak samozřejmě i prohlídka těla a to dvakrát denně spolu s případným odstraněním klíšťat. 

Je potřeba si uvědomit, že přestože index aktivity klíšťat o lecčem vypovídá, neznamená to, že na každém místě Česka jste ve stejném ohrožení. V různých krajích se totiž počty klíšťat – ať už zdravých, či infikovaných – liší. Pokud tedy plánujete například celotýdenní túru do přírody, bylo by záhodno jí podniknout ideálně v místě, kde je infikovaných klíšťat nejméně. To si můžete prověřit třeba na interaktivní mapě výskytu infikovaných klíšťat, kterou naleznete na portálu kliste.cz. 

Takto mapa vypadá: 

Podtrženo, sečteno – přestože ideální “klíšťákovou” aplikaci v App Storu není, ČHMÚ vám do jisté míry určitě vystačí. Návštěvou specializovaných stránek, jakou je třeba výše zmíněné kliste.cz, však rozhodně nic nepokazíte, ba naopak. Á propós, heslo “Kdo je připraven, nebývá zaskočen” tu platí dvojnásob. Jde tu totiž skutečně o zdraví. 

tick-1440531_960_720

Dnes nejčtenější

.