Zavřít reklamu

Zkratka NCSI (National Cyber Security Index) znamená hodnotu připravenosti daného státu proti kybernetickým hrozbám a útokům. Tento žebříček je sestavován každý rok projektovým týmem NCSI a letos přinesl skvělé zprávy pro Českou republiku.

Naše malá země se za rok 2018 umístila na prvním místě a dokázala tak zopakovat výsledek z roku 2017. V těsném závěsu za námi skončilo Estonsko a na třetím místě se umístilo Španělsko. V prvním desítce najdeme ještě například Francii, Německo a na devátém místě i Slovensko. Na samém chvostu tabulku skončil Jižní Súdán, Kiribati a Madagascar, tedy země z Afriky, respektive Oceánie.

Do hodnocení NCSI spadá například existence platných právních předpisů v oblasti kybernetických zločinů, existence organizací zabývajících se touto problematikou a výsledky boje proti kybernetickým útokům. Kompletní žebříček a další podrobnosti naleznete pod touto adresou a důležitá data si můžete prohlédnout i níže v galerii.

Proti hrozícím kyber útokům chce bojovat i české ministerstvo obrany. Ministr Lubomír Metnar uvedl, že v dnešní době je společnost závislá na počítačových sítích a počítačích obecně a je tak nutné chránit nemocnice, jaderné elektrárny, bankovní systémy a další. Chystá se tak novela zákona o Vojenském zpravodajství, která má umožnit právě sledování kybernetického prostoru a následné odhalování případných útočníků a jejich dopadení.

Již dříve však tento návrh neprošel a nyní tak přichází druhý pokus. Ministerstvo se pokusilo novelu upravit, aby vyhověla výtkám poslanců, díky kterým neprošla první verze. Navíc se již několik měsíců pracuje na vybudování velitelství pro kybernetické a informační operace. Je tedy vidět, že hrozby kybernetických útoků nebereme na lehkou váhu a v čele žebříčku NCSI tak nejsme náhodou.

cyber crime fb

Dnes nejčtenější

.