Zavřít reklamu

Systém Autopilot, ktorý zabezpečuje autonómnu jazdu pre vozidlá od spoločnosti Tesla má pred sebou ešte veľmi ďalekú cestu, no jeho výborné vychytávky si vieme užiť už dnes. Podľa Elona Muska sa však v tejto funkcii ešte stále skrýva mnoho neuvyužitého potenciálu, ktorý by sa mal objaviť na trhu do niekoľkých rokov. Šéf firmy sa nechal počuť ohľadom prichádzajúcich noviniek, ktoré by mali uzrieť svetlo sveta už čoskoro. Jedná sa o podporu a detekciu semaforov, stop značiek a kruhových objazdov, čo má následne viesť o využitiu kompletným autonomnym možnostiam vozidla. Neurálna sieť systému Autopilot neustále podieha rôznym vylepšeniam, čo poslúži k výraznému navýšeniu asistencie pre vodičov.

Podľa spoločnosti Tesla je plné odomknutie a využitie kapacity Autopilota nevyhnutným krokom, ktorý dopomôže k splneniu vízie firmy. S tým súvisia aj vychytávky ako zmena jazdného pruhu s povolením od šoféra, alebo samostatná možnosť navigácie vedená výhradne systémom Autopilot. Veľkým nepriateľom týchto ideí je však legislatíva jednotlivých štátov, ktorá sa ešte stále nezhoduje. Vodič je zodpovedný za všetky úkony ako aj celý priebeh jazdy, ktorý má na starosti autonómna zložka systému. Podľa Muska je však budúcnosť tejto funkcie naozaj veľká a už čoskoro by sme sa mali dočkať výrazných zmien, ktoré uľahčia a spríjemnia jazdu každému majiteľovi elektromobilu z jeho dielne.

„Ak vlastníte vozidlo Tesla, ktoré disponuje momentálnym systémom, určite vyskúšajte funkciu navigácie prostredníctvom Autopilota. Budete úplne unesený. Automatické predbiehanie pomalých automobilov a radenie do jazdných pruhov na diaľnici je samozrejmosťou. Vo vývojárskej verzii pre developerov už teraz pracujeme na testovaní nového softvéru, ktorý zabezpečí čítanie značiek, svetelných križovatiek a kruhových objazdov. Vaša Tesla bude čoskoro schopná doraziť z vašej garáže na parkovisko pred vašu prácu,“ opisuje chystané prvky sám Elon Musk. Systém autonómnej jazdy sa rok čo rok neustále upgraduje, no ešte stále nesmieme zabudnúť na dôležitosť a fyzickú prítomnosť šoféra v kabíne. Nechajme sa prekvapiť, kedy sa dočkáme sci-fi vychytávok, ktoré premenia odhady budúcnosti na vytúženú realitu.

Autopilot

Dnes nejčtenější

.