Zavřít reklamu

Touch ID je u uživatelů Applu velmi oblíbená technologie, avšak mnoho z nich se obává, že už tu s námi nemusí být dlouho. Minulý rok Apple představil iPhone X a novou technologii Face ID, která zde nahradila právě oblíbenou čtečku otisků prstů. A podle všech dostupných indícií to vypadá, že všechny tři modely iPhonu, které by měl Apple na zářijové Keynote představit, budou také postrádat Home Button, ve kterém bylo Touch ID umístěno.

Avšak podle jednoho z patentů Applu by chybějící Home Button nemusel znamenat i konec Touch ID. Patent popisuje novou technologii, která umožní přidat čtečku otisků prstů přímo do displeje zařízení. Jedná se o takzvanou optickou čtečku otisků a momentálně podobnou technologii využívá několik málo čínských výrobců smartphonů. Příští rok se očekává příchod „ultrasonic“ čtečky od Samsungu v jejich modelu Galaxy S10. Avšak i ta se od technologie, kterou popisuje Apple ve svém patentu, liší.

Takto Apple popisuje novou technologii v patentu:

Apple by v případě implementování této technologie využil několik kamer umístěných pod jednu z vrstev samotného displeje. Uživatel kamery samozřejmě neuvidí a budou využívány pouze pro zachycení 3D snímku otisku prstu přiloženého na displej zařízení. Kamer by bylo v zařízení více a byly by tak schopny určit 3D strukturu vzorku otisku. Tu by poté porovnaly s otisky uloženými v zařízení.

Samozřejmě víme, jak to s Applem a patenty funguje – přihlášek podává cupertinská společnost velké množství, ale pouze málo z nich se skutečně dočká reálného využití. V tomto případě však věříme, že se jedná o technologii, kterou by do svých zařízení Apple rád implementoval. Někteří uživatelé i nyní upřednostňují Touch ID před Face ID a tímto krokem by si každý mohl vybrat variantu, která je mu příjemnější.

home-button-touch-id-iphone-6s-fb

Dnes nejčtenější

.