Zavřít reklamu

Otázkou odkiaľ berie technologický gigant Tesla financie na vývoj a celkový chod firmy sa znalci trápia už pomerne dlhú dobu. Spoločnosť vykazuje straty takmer každý štvrťrok už od svojho vzniku, no nielen že ostáva na trhu ale stále zavádza nové a nové produkty. Youtubový kanál The Rest of Us vysvetľuje príbeh a situáciu firmy v zaujímavom a jednoduchom animovanom videu.

Za všetkým je hotovosť

Tesla je síce väčšinu svojho času na trhu papierovo stratová, no finančnými prostriedkami disponuje aj naďalej. Môže za to hotovosť. V teoretickom ponímaní to znamená, že Tesla môže vykazovať straty aj naďalej, pokiaľ je pokladnička pravidelne dopĺňaná vo forme hotovosti.

Určite si kladiete otázku, odkiaľ sa teda berie obrovský obnos hotovosti schopný udržať firmu pred bankrotom. Môže za to skutočnosť, že spoločnosť si na každom predanom vozidle vykazuje slušnú maržu a často sa stáva, že hotovosť vo forme vkladu dorazí ešte skôr, než je vozidlo vôbec zaradené do výroby. No skrýva sa za tým ešte viac. Tesla dopĺňa svoje finančné rezervy z akciového trhu ale aj formou zapožičania – financovanie na základe dlhu.

Investičné výhliadky do budúcna

Žiadny rozumný investor alebo akcionár by nevkladal peniaze do upadajúcej firmy. Tak prečo investujú do spoločnosti Tesla? Odpoveď je úplne logická. Podobne ako Elon Musk a ostatní poprední členovia spoločnosti, aj investori hľadia do budúcnosti. Dôležitou skutočnosťou je to, čo firma plánuje v nadchádzajúcich rokoch. Žiadna iná automobilka nedisponuje podobnou víziou ako Tesla, preto sú obrovské sumy akýmsi vkladom do lepších zajtrajškov.

Dopyt po výrobkoch spoločnosti Tesla je stále silný. Nevybavené objednávky modelu 3 naďalej narastajú  a modely S a X sa stále predávajú stabilným tempom. Tesla síce nie je schopná vyrábať vozidlá dostatočne rýchlo na uspokojenie dopytu, no to nie je absolútne žiadny problém.  Ak zmizne čakací zoznam firmy a čísla predaja začnú klesať, bude naozaj čas sa obávať peňažného toku spoločnosti.

Tesla

Zdroj: teslarati

Dnes nejčtenější

.