Zavřít reklamu

Mysleli jste si, že se iPhony vyrábí v USA? Nejste sami. Vypadá to však, že minimálně ředitel jablečné společnosti, Tim Cook, to zcela takto nevnímá. V rozhovoru v pořadu Recode, který se konal včera ráno, pak svůj pohled na věc poměrně zajímavě vysvětlil.

Reportéři se Tima vyptávali na vztahy Applu s Čínou, které jsou mnohými velmi kritizované, načež začal Tim hovořit o výrobě iPhonů. Podle jeho slov totiž vyrábí Apple značnou část svých iPhonů v USA a komponenty následně do Číny dodává. Lidé však bohužel vídí jen to, kde je sestaven konečný výrobek. Ten se ale kvůli ekonomické stránce věci nevyplatí poskládat jinde než v zahraniční – v tomto případě tedy v Číně.

Tim poté připomněl, že mnoho klíčových komponentů pochází právě z USA. Například modul pro Face ID v iPhonu X vyrábí společnost z Texasu. V USA pak vznikají i spousty různých čipů pro produkty od Applu či dokonce některé displeje. Vyrobené komponenty jsou však skutečně poté dodávány do továren společností Foxconn a Pegatron, které sídlí v Číně, kvůli čemuž je mnoho lidí přesvědčeno o tom, že jablečné telefony vznikají z valné většiny právě tam.

Poté se Tim rozpovídal o touze Applu vytvářet v jeho domovině co nejvíce pracovních míst, aby jí pomohl. Ostatně, svědčí o tom i nedávné představení plánu, který zahrnuje investici zhruba 350 miliard dolarů v následujících pěti letech, díky které by mělo v USA vzniknout spoustu nových pracovních míst.

Na závěr se pak ředitel Applu rozpovídal o pohledu jablečné společnosti na vzdělání. To je totiž podle něj velmi důležité v každém věku. Možná i proto se Apple rozhodl spustit před nějakým časem semináře ve svých obchodech, kterých se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo se chce přiučit novým věcem. “Práce zítřka bude výrazně založena na softwaru,” dodal. Z jeho slov je tak víceméně jasné, že věří do budoucna větší automatizaci různých pracovních míst.

timcookinterviewrecode-800x448

Dnes nejčtenější

.