Zavřít reklamu

Dnes ráno obletěla svět velmi smutná zpráva o smrti jednoho z velikánů současné vědy – profesora Stephena Hawkinga. Muž, který byl značnou část svého života upoutaný na invalidní vozík a dorozumíval se s okolím pomocí počítače, se zapsal do historie lidstva nesmazatelným písmem, protože se mu podařilo objasnit spoustu nejasností z oblasti kosmologie či kvantové gravitace. Velmi známé jsou pak jeho poznatky o černých dírách a velkém třesku, které jsou považovány za jeden z vrcholů jeho vědecké kariéry. I díky nim je tak právoplatně označován za novodobého Isaaca Newtona či Alberta Einsteina. Věděli jste však, že byl Stephen v minulosti spjat i s Applem?

Během studia na vysoké škole diagnostikovali Stephenovi nevyléčitelnou amyotrofickou laterární sklerózu, čili nemoc, která postihuje motorické nervy. Jeho zdravotní stav se pomalu zhoršoval a poté, co usedl na invalidní vozík, mu lékaři předpovídali zhruba dva roky života. S touto prognózou se však tvrdě spletli. Ačkoliv nebyl Stephenův zdravotní stav nikterak dobrý, určitým způsobem fungovat stále mohl. V roce 1985 však prodělal těžký zápal plic, kvůli kterému musel podstoupit tracheostomii, kvůli níž přišel o hlas.

Se svým okolím se snažil nejprve domlouvat pomocí zdvihání svého obočí, kterým označoval kartičky a písmena. Tato metoda však nebyla zcela ideální, což si lidé okolo Stephena uvědomovali. Jeden z jeho kolegů mu však zajistil pomoc u společnosti Words Plus, která mu sestavila první syntetizátor hlasu. Ten fungoval tak, že na počítači namontovaném na vozíku volil Stephen znaky a ty byly následovně počítačem vyslovovány. Volbu znaků pak prováděl tlačítkem u svého palce, který ještě ovládat mohl. A hádejte, jaký počítač mu k tomuto dorozumívání sloužit. Pokud tipujete, že ten od Applu, máte pravdu. Na Hawkingově vozíku se totiž objevil Apple II.

Ačkoliv hrál jablečný počítač v Stephenově životě jen krátkou roli, byl pro něj velice důležitý a umožnil mu znovu se světem komunikovat. Později se však jeho zdravotní stav ještě více zhoršil a když mu odešel cit v prstu, kterým svůj počítač ovládal, bylo potřeba najít nové řešení. Tím nejlepším se zdálo připevnění infračerveného paprsku k jeho brýlím, který sledoval lehké pohyby jeho tváře a pomocí nich umožňoval Stephenovi komunikovat. To už se však o něj staral Intel, který se mu snažil jeho život svými technologiemi vylepšit.

UNILAD-hawking-113

Zdroj: inews

Dnes nejčtenější

.