Zavřít reklamu

V polovodičovém byznysu se v posledních dnech nemluví o ničem jiném než o tom, že výrobce čipů Broadcom chce koupit konkurenční Qualcomm za 130 miliard dolarů. Zpočátku to byly jenom spekulace, ty se však potvrdily včera, kdy Broadcom nabídku k odkoupení oficiálně předložil. Pokud Qualcomm bude s nabídkou souhlasit, bude to doposud největší akvizicí v technologickém sektoru.

CEO Broadcomu Hock Tan podotkl, že nabídka je pro akcionáře obou zúčastněných stran opravdu lákavá. „Nabídku bychom neudělali, pokud bychom nebyli přesvědčení, že ji naši globální zákazníci přijmou.“

Broadcom za každou akcii Qualcommu nabízí 60 dolarů v hotovosti a 10 dolarů ve svých akciích, přičemž částka 70 dolarů zahrnuje i 28% prémii k závěrečné ceně akcií Qualcommu ke dni 2. listopadu. V navrhovaných 130 miliardách dolarů je zahrnut i dluh ve výši 25 miliard dolarů.

Pokud Tan přesvědčí správní radu Qualcommu, aby přistoupila na uvedenou nabídku, stane se tím Broadcom třetím největším výrobcem čipů na světě, a to hned po Intelu a Samsungu. Hodnota akcií Broadcomu za uplynulý rok vzrostla o 60 %, zatímco u Qualcommu hodnota akcií klesá kvůli právnímu boji s Applem. Avšak krátce na to, co se začalo spekulovat o tom, že by Broadcom chtěl získat Qualcomm, cena akcií obou firem stoupla.

Obě firmy nabízejí Wi-Fi adaptéry, ale Qualcomm se zaměřuje spíše na telefonní modemy a SoC, zatímco Broadcom na průmyslové a méně viditelné komponenty.

Qualcomm fb

Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.