Zavřít reklamu

Odemknete si telefon a otevřete internet. V mžiku naleznete miliony nejrůznějších informací od receptu na svíčkovou, přes prvotní příznaky těhotenství až po komunistický režim v Číně, či Rusku. Napadlo vás ale někdy, že vlastně vidíte jen to, co někdo chce, abyste viděli? Nebudeme si nic nalhávat. Je sice krásné si myslet, že žijeme na planetě pravdy, lásky, svobody a dostupných informací, pravda je bohužel trochu jinde. „Velký bratr“, pod kterým si můžete představit ty největší a nejvlivnější světové instituce, o nás ví mnoho a naopak chce, abychom my věděli málo. Respektive to, co se mu hodí, abychom věděli.

V České republice se naštěstí takovýchto věcí tolik obávat nemusíme. Internet u nás funguje znamenitě, veřejnoprávní média pak též nikomu na ruku až tak moc nejdou. Je ale vůbec možné fungovat zcela neomezeně? A pokud ano, neuškodilo by nám to spíše? Existuje vůbec nějaký spolehlivý recept na to, jak svůj pohyb na internetu skrýt před ostatními? Přesně na toto téma se rozpovídal Ariel Hochstadt z projektu vpnMentor.

Jak byste popsal svobodu a cenzuru na internetu v České republice?

Situace v České republice je velmi dobrá v porovnání s ostatními zeměmi Evropy, potažmo celého světa. Což je důvodem pro známku 9,5. (10 je maximum – pozn. red.)

Situace vždy může být lepší, avšak jsme připraveni i na stav opačný. Obecně “svoboda slova” je na poměrně dobré úrovní, až na občasné nenávistné komentáře, popírání komunistické éry a holokaustu. Komplikace přicházejí s kroky ministerstva financí, které neumožňuje populaci účast v mezinárodních loteriích.

Takže to můžeme brát tak, že tu větší nebezpečí nějakého omezení svobody na internetu nehrozí?

Tak bych to úplně neinterpretoval. Nebezpečí zde hrozí – je to spojeno s rozhodnutím blokace různých herních společností. Samozřejmě nechceme rozvoj gamblerství, nebo dětské pornografie. Avšak jednou omezíte toto, pak zas ono a po chvíli zjistíte, že nemůžete nikam.

Nemyslím si, že se dostaneme do stádia, kdy bychom nějaké tvrdší omezení internetu pocítili. Blokace porna a hazardu se dá rozhodně pochopit. Hodně uživatelů poslední dobou spíše řeší důvěryhodné soukromé připojení k síti. Existuje na to nějaký recept?

Obecně bych samozřejmě doporučil používání VPN (zajištění soukromého připojení – pozn. red.) – zaručí vám bezpečí. Výhodou ČR je i lokální vládou nekontrolovaný vyhledávač seznam.cz. Pouze Česká republika a Jižní Korea disponují něčím takovým. Je to obrovským plusem, světlem na konci tunelu. Mnoho obyvatel ČR si VPN pořídilo především díky omezené nabídce Netflix, s VPN máte totiž k dispozici veškerou produkci. Důvodů je však více. Nejhlavnějším stejně zůstává zachování soukromí. Vaše soukromí je nadevše, nikdy nevíte, co na vás v budoucnu kdo vytáhne.

Ano, soukromí je pro Českého občana určitě důležité. Bolístky po komunistickém režimu ještě mnoho lidí úplně nevyléčilo.

Přesně tak. Česká populace je poměrně striktně proti cenzuře především díky sovětské intervenci a komunismu. Ve strachu tu žili lidé opravdu dlouhou dobu a zažít to znovu rozhodně nechtějí. Jak už jsem ale řekl, velkým pozitivem je lokální vládou nekontrolovaný vyhledávač seznam.cz.

Na jednu stranu říkáte, že si Češi svou svobodu na internetu a soukromí chrání opravdu nadevše, na druhou stranu se pak zmiňujete o využívání VPN připojení pro Netflix a podobné věci. Jak to tedy je?

Připouštím, že se to může zdát poněkud paradoxní. Pravda je však taková, že pozorujeme spíše zvýšený zájem o VPN z důvodu přístupu na zahraniční média, než z důvodu bezpečnosti. 

Kdo je typickým uživatelem VPN v ČR?

90% jsou muži mluvící velmi dobře anglicky a zběhlí v technologiích. Příliš je nezajímá lokální televize a sledují spíše pořady na amerických sítích.

Určitě se tedy dá předpokládat, že ze zahraničních webů těží tito lidé též svobodné a necenzurované informace. Nemůže se však stát, že se tato věc stane v budoucnu luxusem placeným zlatem? Ptám se s ohledem na nynější stav českých médií, který je mnoha odborníky označován jako opravdu tristní.Nemůže se stát, že si oligarchové na našem mediálním trhu nějakým způsobem dupnou, svobodu omezí a budou do nás tlačit jen svoje verze informací?

To je složitá otázka. Osobně si myslím, že co do volnosti například pohybu po internetu můžete být opravdu šťastní. Vždy je ale potřeba dávat pozor a sledovat dění, aby se nynější standard nezhoršil. Díky vyhledávači seznam tu nemá Google monopol, což je ve světě vcelku unikátní. Přitom je už dlouhou dobu známo, že i Google slouží k cenzuře. Proto si myslím, že by Češi neměli tak moc využívat právě Google a fungovat spíš na seznamu. Minimálně si přes něj lze některé informace ověřit. Ostatně už to je pro některé země nedostupný luxus. Mnoho z nich se totiž k informacím do hloubky právě kvůli omezení třetí stranou nedostane. Nemyslím si, že by se mohlo internetové prostředí nějakým způsobem změnit lusknutím prstu nějakého média.

cenzura-svoboda-vpn

Myslím, že velice zajímavá slova, co říkáte? I z mapky přiložené výše je jasně patrné, že si nejen my, ale i  skoro celá Evropa nevede ve svobodě internetu vůbec špatně. Je potřeba si však uvědomit jednu zásadní věc. To, že máme nyní tak obrovské možnosti a volnost v internetové oblasti, je sice úžasné. Jen my máme však v rukou to, jak s touto možností naložíme. Pokud budeme na internetu fungovat bez rozmyslu, nezachrání nás ani jeho volnost. Ověření informací zabere jen pár sekund, nic nestojí a v tom lepším případě je úplně zbytečné. Pokud však narazíme na různé klamavé informace či tlaky na určitou věc, je to krajně podezřelé. Ryba totiž vždy smrdí od hlavy a i ten nejnižší pisálek pravděpodobně píše to, co jde na ruku jeho majiteli.

cenzura-fb

 

Dnes nejčtenější

.