Zavřít reklamu

Dnes je již pro drtivou většinu majitelů iOS zařízení přítomnost YouTube aplikace naprostou samozřejmostí. Věděli jste ale, že tomu tak vždy nebylo? Je tomu pět let, co z iOS zařízení zmizela do té doby nativní aplikace YouTube. Co bylo příčinou?

S vydáním mobilního operačního systému od Applu iOS 6 před pěti lety přišlo pro řadu uživatelů nepříjemné překvapení v podobě absence aplikace YouTube. Ta byla nedílnou součástí iOS od samého počátku, tedy od vydání prvního iPhonu v roce 2007.

Co bylo příčinou odstranění široce oblíbené aplikace? Stála za ním samotná společnost Google. O odstranění aplikace YouTube rozhodoval mimo jiné i Hunter Walk, bývalý zaměstnanec YouTube. Ten potvrdil, že šlo skutečně o rozhodnutí Googlu, který odmítl obnovit dohodu se společností Apple ohledně YouTube pro iOS.

https://twitter.com/hunterwalk/status/880594239041568768?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.macrumors.com%2F2017%2F06%2F30%2Fyoutube-app-take-back-control%2F

Na svém twitterovém účtu zveřejnil Walk zhruba tucet tweetů, týkajících se tohoto tématu, v nichž promluvil například o převzetí kontroly nad aplikací ze strany Applu, absenci oficiálního názvu „YouTube“ na ikoně nebo celkovém úspěchu aplikace.

Když koncem roku 2012 licenční smlouvy vypršely, Walk prohlásil, že je čas vrátit aplikaci YouTube zpět, a společnost k tomuto kroku nakonec přistoupila. Toto rozhodnutí se nakonec podle Walka vyplatilo, protože si ji většina uživatelů z App Storu opět stáhla. Walk na svém Twitteru nakonec označil toto období v YouTube za „jednu z nejzajímavějších sérií rozhodnutí“ v době jeho působení ve společnosti, a dodal, že se to neobešlo bez vnitřních sporů.

A jak je to se statutem Googlu coby výchozího vyhledávače v iOS zařízeních? V roce 2016 vyšlo najevo, že společnost Google zaplatila v roce 2014 Applu miliardu dolarů za to, aby si tento statut na iPhonech a iPadech udržel. V roce 2012 Apple také nahradil do té doby výchozí Google Maps svými Apple Maps.

YouTube iPhone FB

Dnes nejčtenější

.