Zavřít reklamu

Ačkoli by si někdo mohl myslet, že nejlepší léta QR kódů jsou již za námi, není tomu tak. I Apple je začal v novém iOS 11 hojně využívat například pro bleskové připojení k Wi-Fi a dokonce přidal možnost jejich skenování prostřednictvím nativní aplikace Fotoaparát. Kde jsou ale QR kódy obzvláště užitečné, je oblast mobilních plateb. A právě na ně se zaměřuje aplikace Platby QR od českých vývojářů Gilsy.

[appbox simple appstore id1227515953]

Jedná se o jednoduchou aplikaci, do které si přidáte všechny své bankovní účty. Aplikace je navíc natolik intuitivní, že si stačí jen číslo účtu nakopírovat do schránky a ona jej automaticky rozpozná, přidá a přiřadí k němu logo banky. Všechny své přidané účty máte pak přehledně seřazeny na hlavní stránce v aplikaci včetně popisu, který jste k nim přidali.

Jakmile si budete chtít nechat zaplatit pomocí QR kódu, stačí jen kliknout na příslušný bankovní účet, na který chcete peníze obdržet, následně zadat částku a případně i variabilní symbol a popis pro příjemce, aby bylo možné platbu lehce identifikovat. QR kód pro platbu tak máte hotový během několika vteřin a následně jej už můžete snadno sdílet například přes iMessage, Messenger, WhatsApp apod. Odešle se samotný obrázek QR kódu v rozlišení 332 x 332 pixelů.

Druhá strana si kód naskenuje již přímo ve svém mobilním bankovnictví. Tuto možnost dnes nabízí drtivá většina aplikací nejznámějších bank. Největší výhodou pak samozřejmě je, že se předvyplní všechny potřebné údaje a platbu tak už stačí prakticky jen odeslat. Snadno si tak můžete nechat od kamaráda zaplatit dluh nebo si prostě jen vygenerovat kód pro zaplacení nějaké služby.

Ačkoli je stejná služba součástí aplikací jako Servis 24 od České spořitelny nebo Mobilní banka od Komerční banky, vznikly Platby QR hlavně proto, že ne všechny banky, které jsou touto aplikací podporované, umožňují QR kódy pro placení vytvářet. Naopak jiné, které touto funkcí disponují, pak nemají tak široké možnosti sdílení. Navíc v Platby QR máte všechny účty na jednom místě, je neuvěřitelně jednoduchá a tím i efektivní a kódy můžete vytvářet i v offline režimu.

Dobrou zprávou je, že aplikace je v App StoreGoogle Play zcela zdarma a zůstane tomu tak i do budoucna. Podle informací přímo od vývojářů pak v budoucnu přibude podpora pro 3D Touch, Apple Watch, Siri a nakonec i rozšíření pro iMessage. Pro generování QR kód je možné využít i webovou stránku platbyqr.cz, která k projektu vznikla a sledovat, jak se zadávanými údaji se mění struktura kódu. V případě jablečných zařízení ji můžete využít na iPhonu, iPadu a iPodu touch s iOS 10 a novějším.

Platby QR FB

Dnes nejčtenější

.