Zavřít reklamu

Cloudová služba Amazon Web Services (AWS) v úterý zaznamenala obrovský výpadek, který zasáhl i iCloud od Applu, webové stránky Netflix, Adobe, Dropbox či Reddit. Zaměstnanec Amazonu během ladění chybně zadal jeden příkaz, kvůli němuž takřka celý cloud spadl.

Amazon na svém blogu zveřejnil příspěvek, v němž popisuje, co se přesně stalo. Vysvětlil, že u cloudového úložiště Amazon Simple Storage Service (S3) v regionu US-EAST-1 dochází neustále k velkému počtu chyb, jež mají dopad na různé služby AWS. V úterý byl zpomalen platební systém úložiště S3, přičemž pro obnovu rychlosti potřebovali inženýři restartovat některé jeho servery. Nicméně při procesu ladění jeden z pracovníků udělal překlep v terminálovém příkazu a kvůli němu se restartovaly jiné servery, než bylo původně zamýšleno. Výpadek cloudu měl na svědomí i zpomalení iCloudu u některých uživatelů, o čemž jsme vás informovali zde.

„Bohužel, jeden ze vstupních příkazů byl zadán nesprávně a spadly jiné servery, než měly,“ vysvětlil Amazon. Původně měly být restartovány servery, které jsou pro samotný provoz nepodstatné, ale jediný překlep způsobil značné problémy. Příkaz odstavil servery důležité pro subsystémy S3, a tak se cloud začal hroutit. Dokonce se musely postupně restartovat všechny dílčí servery S3, a tak se oprava protáhla na čtyři hodiny.

Aby se v budoucnosti zabránilo takovému problému, Amazon provedl bezpečnostní opatření týkající se provádění kontrol a zrychlil proces restartu. Amazon také rozdělil subsystémy na menší části, aby se urychlil čas na zotavení.

„Chceme se omluvit za to, jaký měla tato událost dopad na naše zákazníky. Uvědomujeme si, jak je tato služba pro naše zákazníky, jejich aplikace a koncové uživatele kritická. Z této události se poučíme,“ omluvil se Amazon svým zákazníkům.

iCloud FB

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.