Zavřít reklamu

Apple zahájil partnerství s několika různými stavebními firmami v zájmu integrace HomeKitu přímo do staveb. Doufá, že se tak podaří položit základ „chytrým domovům“ a příslušným funkcím, díky kterým bude snazší přesvědčit potenciální kupce k zapojení do ekosystému Applu. Zprávu o tom přinesl server Bloomberg, který se konkrétně zaměřil na čtyřpokojový dům v kalifornské Alamedě. Ten již přišel na trh s podporou HomeKitu. 

David Kaiserman, ředitel divize technologií ve stavební společnosti Lenna Corporation, vysvětlil potenciální výhody nákupu inteligentního domu a zaměřil se zejména na věci, které mohou být leckdy frustrující – například instalace „chytrých“ rolet nebo zámků. V alamedském domě Siri odpověděla na ranní požadavek na světla, zatímco se z propojených reproduktorů začala linout hudba a aktivovala se koupelna. Hodnota technologií, integrovaných v domě, je 30 tisíc dolarů.

Viceprezident Applu pro marketing, Greg Joswiak, uvedl, že cílem společnosti je zavést chytré domácnosti, připojené plně na internet, na běžný trh s nemovitostmi. To by mělo mimo jiné zabránit tomu, aby zákazníci nakupovali tucty samostatně prodejných produktů. Prodej nákladných bezdrátových zařízení domácnosti bude jednodušší, pokud se bude jednat již o součást domu či bytu, než jako samostatné jednotky.

„Chceme přinést automatizaci domácností na mainstreamový trh,“ říká Joswiak. „Nejlepší místo pro start je začátek, když se dům právě vytváří.“ Na slevu mohou zatím zájemci o chytrý dům zapomenout. Výše zmíněný sytém produktů v domě v Alamedě zahrnuje například automatizovaný systém stínění, jehož cena je 349 dolarů, a další ne zrovna levné položky.

smart-home-apple-800x532

Kromě společnosti Lennar bude Apple v budoucnu spolupracovat i s dalšími stavebními firmami, jako je například Brookfield Residental Properties, ale žádná ze společností zatím neuvedla, kdy přesně půjdou chytré domy do prodeje. Kaiserman zmínil, že doufá, že spolupráce s Applem na chytrých domácnostech vyvolá haló efekt v sousedství každého takového domu. S chytrými zařízeními je ale kromě ceny ještě jeden problém – je těžké rozlišit jejich užitečnost, a může stát, že někteří potenciální kupci chytrou domácnost již předem odsoudí jako zbytečný výstřelek, aniž by si uvědomili její užitečnost.

apple-homekit-fb

Zdroj: MacRumors.com

Dnes nejčtenější

.