Zavřít reklamu

Apple FBI iconApple oficiálně podal návrh na zrušení soudního příkazu, který byl vyžadován FBI, aby Apple dešifroval iPhone 5C, který byl použit při útocích v San Bernardinu loni v prosinci. “Toto není případ o izolovaní pouze jednoho iPhonu” píše se v návrhu, ve kterém FBI hledá nebezpečnou sílu, která by poškodila zájmy bezpečnosti a ochranu soukromí stovek milionů uživatelů.

Jak se dalo čekat, Apple argumentuje tím, že zákon všech písemností, který FBI používá v tomto případě, nedává vládě právo diktovat, co má společnost dělat. “Žádný zákon nepodporuje neomezené využívání soudního procesu a zároveň to ústava zakazuje”, píše Apple. Společnost věří, že vnik precedentu by umožnil vládě klást ještě zákeřnější požadavky, jako je například zapnutí mikrofonu nebo fotoaparátu na dálku.

Appl tvrdí, že poptávka FBI po novém kódu, by bylo porušení Prvního a Pátého dodatku práva, což je v rozporu se základními principy Applu.

Zatímco vláda trvá na tom, aby Apple vytvořil nový sofware pouze pro jeden iPhone, Apple poukazuje na to, že už existují požadavky na odemčení více iPhonů. Pomoct FBI by mohla vést k dalším požadavkům, které by vytvořili precedent.

Podle Applu vytvoření takového softwaru, který FBI vyžaduje, by trvalo 6 až 10 inženýrům podstatnou část času po dobu minimálně dvou až čtyř týdnů. To by vyžadovalo nový kód, podrobnou dokumentaci, rozvoj šifrovacích postupů a testování záruky přísně kvality celého procesu. Pokud se vyskytne potřeba reagovat na několik požadavků, Apple by musel vytvořit pozice na plný úvazek v novém “hacking” oddělení.

Nyní, když Apple podal oficiální návrh, bude muset čekat na odpověď soudů. Pokud by byl návrh smeten ze stolu okresním soudem, Apple je připraven bojovat cestou přes Nejvyšší soud.

apple_fbi_whitehouse_lsa

*Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.