Zavřít reklamu

iPad Pro recenze ikonaRok 2015 je pre konšpirátorov, analytikov a ľudí, ktorí pozorne sledovali každú jednu špekuláciu, naozaj skvelý. Apple totiž za posledných pár mesiacov ukázal všetko, o čom sa špekulovalo niekoľko rokov: 12-palcový ultratenký MacBook s Retina displejom, novú Apple TV s obrovským množstvom noviniek a nakoniec jednu veľkú novinku – iPad Pro. Tablet, ku ktorému ešte Apple ponúka stylus a klávesnicu, to môže znamenať jedine konkurenciu pre Microsoft Surface Pro 4, nie? Ako sa to vezme. iPad Pro je ukážkou zariadenia, ktoré bude mať obrovský potenciál v budúcnosti, už dnes je ale na dobrej ceste. Preto ak vás zaujíma, ako dopadla najväčšia novinka v histórii iOS, posaďte sa, otvorte si balíček tortilla chipsov, nalejte si colu a čítajte ďalej.

Zaujíma vás, prečo som začal rozprávať zrovna o rýchlej strave? Už o malú chvíľu pochopíte, prečo to tak je. Ale najprv začnime unboxingom. Tu sa mi stala veľmi kuriózna situácia. Krabica iPadu Pro je na jednu stranu veľmi veľká a tablet v nej je veľmi ťažký, na druhú stranu je v nej vie vytvoriť tak veľké vákuum, že krabica vám nepôjde otvoriť tak jednoducho, pokiaľ ste boli zvyknutý na techniku ťahám vrchnú časť k sebe. Počas uplynulého týždňa som to skúšal asi trikrát a s touto technikou mi otvorenie krabice trvalo zhruba 7 minút. Pokiaľ sa ale rozhodnete mierne od seba odtiahnuť vrchnú a spodnú časť, krabicu otvoríte okamžite. Neviem, prečo to tak je. Možno je to náhoda a keby nebola, tak potom zrejme Apple zareagoval na slávny prípad z minulého roku, kedy chlapíkovi vypadol jeho nový iPhone 6 priamo z krabice na betón, keď ho pri tom vzrušení začal rozbaľovať priamo na ulici.

Ale nech je to akokoľvek, obsah balenia vás prekvapí. Samozrejme, na vrchu nájdete tablet. Ten je skutočne gigantický a väčší, než si myslíte. Dokonca z jeho rozmerov ostanete prekvapení aj v prípade, že ste si už premeriavali rozmery doma na papieri alebo ich porovnávali s 13″ MacBookom Air. Ten je samozrejme väčší, ale neubránite sa pocitu, že iPad Pro je skrátka jednou z najväčších vecí, ktoré budete používať. Pod ním sa nachádza už len nabíjačka a kábel, ktorý tu je pribalený naozaj elegantne – je zmotaný do kruhu skoro ako v balení Apple TV, len teraz viac na výšku ako na šírku a nachádza sa v kruhovej priehlbine. Takto zabalený kábel ma prekvapil. Samozrejmosťou je ešte drobná príručka s vecami, ktorá už ale v dnešnej dobe nemá nejaké extra veľké využitie a samozrejme Apple nálepky, ktoré sú dodávané snáď ku každému dôležitejšiemu produktu, ktorý Apple vyrába (vrátane iPodu shuffle).

iPad Pro with Box

Dizajn

Dizajn samotného iPadu sa nijak závratne nezmenil. Stále je to hliníkovo-sklenená doska so zaobleným bokom. Na nich nájdete tlačidlá na zmenu hlasitosti, ako aj Power Button, ktorý sa nachádza hneď vedľa jedného zo štyroch reproduktorov. iPad Pro je totiž úplne prvým tabletom z dielne Applu, ktorý prináša skutočné stereo a čo poteší viac, je kvalita prednesu, pretože takto kvalitné reproduktory som nezažil u žiadneho iOS zariadenia a myslím, že ani vstavaný reproduktor MacBooku Air nie je tak kvalitný ako to, čo som mohol počuť v uplynulých dňoch, keď som na iPade pracoval s GarageBand alebo počúval hudbu v Apple Music. Reproduktory sú umiestnené navyše v takej polohe, že vo väčšine prípadov nebudete svojimi rukami zakrývať ani jeden z nich a keď sa vám to náhodou podarí, tak to bude práve ten jeden. V mojom prípade to vždy pripadlo na ľavý vrchný reproduktor.

iPad Pro Photos

Spolu s kvalitnými reproduktormi ale Apple musel presunúť Power Button o trochu bližšie k okraju, čo sa už po chvíli ukáže ako problém, pretože vždy, keď som chcel zhasnúť displej, som začal stláčať reproduktor. Verím ale, že pri dlhodobom používaní sa to zmení. Okrem toho nájdete na ľavom boku tabletu ďalšiu novinku, magnetický konektor pre pripojenie oficiálnej klávesnice Smart Keyboard, ktorá slúži nielen ako oficiálna klávesnica pre iPad Pro, ale zároveň slúži ako Smart Cover, čo je vidieť aj v jej názve. Nie je to ale žiadna novinka, podobnú klávesnicu totiž ponúka niekoľko rokov aj Microsoft Surface, čiže čakať sme ju mohli. Čo ale nemôžeme v blízkej dobe vôbec čakať, je recenzia – klávesnica je totiž dostupná len v USA. Na druhú stranu, berte to tak, že ak si plánujete kúpiť iPad Pro, tak na klávesnici ušetríte, pretože tá softvérová je dokonalá.

iPad Pro

Softvér

Softvérovej klávesnici sa chcem venovať hneď teraz. Ide o doposiaľ najlepšiu softvérovú klávesnicu, akú som doteraz používal a aj keď s ňou budete mať zpočiatku problémy, vďaka rozmerom sa ju naučíte používať oboma rukami tak rýchlo, ako klávesnicu od svojho Macu. Je totiž takmer rovnako veľká, ibaže je na displeji. V kombinácii s funkciou autocorrect (ktorá už v drvivej väčšine prípadov funguje tak, ako má) ide o neuveriteľne rýchly spôsob písania textu na dotykovej obrazovke. Čo ale poteší viac, je skutočnosť, že klávesnicu viete používať bez toho aby ste sa na ňu museli pozerať a hlavne, pokiaľ ste študent a zvyknete chodiť do fast-foodov, sa nemusíte báť, že by ste si nenávratne zamazali displej.

Ten totiž disponuje oleofóbnou vrstvou a aj keď budete po obrazovke tabletu ťukať mastnými rukami, nebude to tak veľký problém ako pri MacBooku, kde sa klávesnica zašpiní nenávratne. A vlastne toto je dôvod, prečo som spomínal rýchlu stravu už na samotnom začiatku recenzie. Ak ste študent alebo človek, ktorý zvykne pracovať na cestách a zvykne sa pritom zastaviť niekde na jedle alebo napríklad v kaviarni, používať iPad Pro mu nebude robiť tak veľký problém ako používať MacBook. Ako redaktor viem navyše povedať, že drvivú väčšinu vecí som vedel bez problémov spraviť na tablete a niekoľko posledných článkov a časť tejto recenzie som napísal priamo na iPade.

S výnimkou klávesnice je ale drvivá väčšina funkcií iPadu Pro totožná s menšími modelmi. Tak prečo by ste teda mali dať prednosť iPadu Pro pred Airom? Asi ten najdôležitejší dôvod spočíva v multitaskingu. Možno sa to nezdá, ale kombinácia Safari + Poznámky/Pages je na takto veľkom displeji vec, ktorú som ako redaktor používal na tablete veľmi často a dokonca som si na ňou zvykol natoľko, že ju teraz používam aj na svojom MacBooku. Multitasking je na takmer 13″ displeji iPadu Pro vec, ktorú budete používať veľmi často, pokiaľ potrebujete robiť viacero vecí naraz. Neznamená to ale, že ju budete používať vždy.

iPad Pro Screenshot Multitasking

Napríklad pri úprave fotografií v niektorom z Photoshopov alebo pri písaní poznámok do OneNote. Mimochodom, musím pochváliť veľké štúdiá za to, že tie najdôležitejšie aplikácie už stihli optimalizovať pre vysoké rozlíšenie iPadu Pro, ale Adobe ešte stále musí zapracovať na niektorých nástrojoch, ktoré iPad Pro nepoznajú tak dobre a napríklad Lightroom je upscalovaný a rozmazaný, čo je celkom problém, keďže Apple prezentoval svoj tablet ako ideálny nástroj pre fotografov. U niektorých aplikácií som sa dokonca stretol s viditeľnými pixelmi, ktoré na tak veľkom displeji vôbec nevyzerali tak dobre a boli možno väčšie, než na prvých iPadoch. Našťastie ide len o softvérový nedostatok, ktorý môže byť v budúcnosti odstránený. V súčasnosti ale týmto nedostatkom trpí značná časť aplikácií a aj keď som si na iPad stiahol nové Guitar Hero Live a GTA Vice City, nemal som možnosť vychutnať si hru v natívnom rozlíšení. Namiesto toho sú menu a texty v hrách rozmazané, čo degraduje celkový dojem z hrania na tak veľkom displeji.

Vice City iPad Pro

Náhrada za MacBook? Skôr plnohodnotný doplnok, ale…

Posledné dni sa tiež riešilo, že Apple degradoval iPad Pro tým, že naň dal iOS a tento názor do istej miery zdieľam ešte aj dnes. Jedna vec je pravdivá a to tá, že aplikácie pre iPad jednoducho v dnešnej dobe nedokážu nahradiť aplikácie pre Mac. Ideálnym príkladom je ten Photoshop. Zatiaľ čo na Macu máte jeden program, na iPade je to asi 50 rôznych aplikácií, kde každá robí jednu konkrétnu vec. Upravovať jednu fotografiu v niekoľkých programoch naraz mi príde neefektívne a zdĺhavejšie než na Macu. A hlavne to dodáva pocit, že iPad Pro je neschopný kus plechu, ktorý nedokáže robiť dve veci naraz. Pevne ale verím, že sa to v budúcnosti zmení, pretože aplikácie ako je Pixelmator, dokážu robiť viac vecí naraz a bola by škoda, keby sa ňou Adobe neinšpirovalo. To sa podľa mňa stane už v nasledujúcich mesiacoch, konieckoncov iPad Pro sa začal predávať minulý týždeň.

Čo taký GarageBand? Ten sa na veľkej obrazovke používa celkom dobre a nejaký ten základný beat si tu viete vytvoriť, ale ak chce človek robiť niečo viac, nemôže sa ubrániť pocitu, že musí svoj projekt dorobiť na Macu. Z tohto hľadiska by som teda povedal, že GarageBand pre iPad Pro je skvelým nástrojom v prípade, že na vás v určitej chvíli doľahne kreatívna chvílka a vy toho chcete využiť, pretože keď raz melódiu zabudnete, tak je to v keli. Čiže ak ide o tvorbu hudby, iPad Pro si svoje využitie nájde, pretože si tu budete môcť skomponovať časti svojej pesničky a mastering už spravíte na svojom Macu. Veľkú radosť na iPade vám v prípade GarageBand tiež spraví štvorica reproduktorov, ktoré majú naozaj kvalitný zvuk.

Úpravu videí by som pri všetkej úprimnosti nechal skôr na Final Cut, Premiere alebo aspoň iMovie, ale na vašom Macu. Je totiž vidieť, že iMovie pre iPad Pro je stále tou jednoduchou mobilnou aplikáciou, aj keď bola optimalizovaná pre veľký displej. No a napokon je tu práca s textom, ktorú som spomínal vyššie a na ňu je iPad naozaj ako stvorený a nebyť toho, že mám na MacBooku nainštalovaný Photoshop a ďalšie programy, ktoré používame na univerzite, asi by som ho vymenil za iPad.

Čiže ak to zhrniem, tak momentálne iPad Pro trpí nedostatkom skutočných produktívnych aplikácií a je len na vývojároch, či sa iPad Pro stane zabijakom MacBookov alebo zapadne prachom. Momentálne je to skvelý doplnok k Macu, ale nie je to zariadenie, ktoré by vám ho dokázalo úplne nahradiť. Dobre, ak ho chcete do firmy, kde potrebujete pracovať s internetom, textovým editorom a e-mailom, tak je iPad Pro vstupným modelom do sveta notebookov od Applu. Ale ak ste profesionál, ktorý chce používať Pro na Profesionálnu činnosť, asi by som ešte pár mesiacov počkal a sledoval, ako sa vyvinie situácia s aplikáciami. Skvelý je tiež pre študentov, ktorí potrebujú zariadenie s rýchlym prístupom a ľahko ovládateľnou klávesnicou.

iPad Pro notification

Nedostatky

iPad Pro sa bohužiaľ nezaobišiel bez určitých nedostatkov. Jeden z nich bol medializovaný a nanešťastie som ho zažil pri recenzovaní aj ja. Našťastie ide len o softvérovú chybu, ktorá bude odstránená v budúcom update, čo je potešujúca správa. Do tej doby ale existuje riziko, že ak necháte iPad na nabíjačke dlhšie než by ste mali (po úplnom nabití), tablet jednoducho zamrzne a aby ste ho mohli začať používať, musíte ho reštartovať. To je však len softvérová chyba. S čím som mal potom problém pri používaní tabletu, boli multi-touch gestá. Pravidelne sa mi stávalo, že iPad buď zle pochopil alebo vôbec nepochopil gesto pre zatvorenie aplikácie a návrat na domovskú obrazovku a rovnako som mal aj problémy s gestom okamžitého prepnutia sa do inej aplikácie. S novým gestom pre aktivovanie multitaskingu som však nemal absolútne žiadne problémy a takisto som nemal problémy ani pri zmene veľkosti aplikácií na obrazovke. Napokon by som vytkol pomalšie Touch ID, ktorému trvalo nasnímanie môjho prstu asi 1-2 sekundy, čiže podstatne dlhšie ako na iPhone 6s.

Batéria

Na druhú stranu mám ale pocit, že tablet vydrží na jedno nabitie dlhšie ako ktorýkoľvek iPhone (s výnimkou iPhonu 6s Plus). A nie je sa čomu čudovať, konieckoncov iPad Pro disponuje obrovskou batériou, ale nerobte si veľké nádeje. Je totiž tak veľká, aby udržala pri živote super-rýchly procesor A9X a 12,9-palcový displej s rozlíšením 2732 x 2048 bodov, vďaka čomu tablet akurát spĺňa špecifikácie, ktoré spomínal Apple. Počas toho najnáročnejšieho školského dňa mi batéria vydržala avizovaných 10 hodín a 7 minút. Behom neho som mal na tablete zapnuté Safari v kombinácii s Poznámkami, sem-tam som používal Messneger a iMessage na komunikáciu s kolegami, pár hodín som písal bez prestávky poznámky do OneNote a napokon som strávil približne hodinu a pol experimentovaním v GarageBand. Existuje preto šanca, že vám tablet na jedno nabitie vydrží dlhšie, pokiaľ ho budete používať len na tie najzákladnejšie úkony. Pripomeniem ešte, že som mal pravidelne 50% až 70% jas.

iPad Pro LsA

Hardvér

Keď už sme načali technickú časť, pozrime sa aj na ňu. iPad Pro disponuje vysokokvalitným 12,9-palcovým displejom s rozlíšením 2732 x 2048 bodov. Displej je podľa môjho názoru veľmi kvalitný, navyše je dostatočne jasný a nemáte s ním problém pracovať ani na dennom svetle, čo je veľká výhoda oproti prvému iPadu mini, ktorý sa vonku nedal používať tak dobre ako vnútri. Ďalej sa vo vnútri tabletu nachádza procesor Apple A9X. Prekvapivo, narozdiel od svojho predchodcu je len dvojjadrový, no napriek tomu je podstatne výkonnejší, čo má význam hlavne kvôli multitaskingu, keďže Apple chcel zabezpečiť hladký beh dvoch aplikácií naraz. Môžem povedať, že toto sa mu naozaj podarilo, rýchlosť cítite všade, kam sa pohnete. Dokonca aj zapínanie tabletu je extrémne rýchle. To isté platí aj o benchmarku – ako som už písal v samostatnom článku, rýchlostný test bol hotový už za 11 sekúnd. S výnimkou snímaču Touch ID je tu všetko extrémne rýchle, čo ma naozaj potešilo.

iPad Pro benchmark by LsA

Napokon sa tu nachádza 4GB RAM a ešte sa tu nachádza dvojica fotoaparátov. Pokiaľ ide o kvalitu modulov, jedná sa o tie isté fotoaparáty, s ktorými ste sa mohli stretnúť u minuloročného iPadu Air 2. Problém je ale v tom, že iPad Pro nahráva len Full HD videá, čo sa odrazí aj na ich kvalite pri sledovaní v režime full-screen. Tu už totiž vidíte zrnenie a pixely, čo naznačuje, že technológia Full HD začína byť pomaly ale isto zastaralou. Aspoň z pohľadu iPadu. Okrem toho, iPad Pro je pomerne ťažký a nemyslím si, že práve s takto veľkým zariadením budete fotiť alebo nahrávať videá. Skôr je tu priestor pre úpravu, na tvorbu je však ďaleko lepšie použiť iPhone. Predná kamera poteší pri videohovoroch cez Skype, ale to je asi jediné využitie. Skrátka, človek sa nevie zbaviť pocitu, že sem Apple pridal fotoaparát nasilu len preto, lebo je to tablet.

A ešte je tu jedna posledná vec – úložisko. Apple predáva tablet v dvoch kapacitných variantoch, 32GB a 128GB. Istotne sa nájde veľa ľudí, ktorí budú argumentovať, že Apple mohol v základe použiť 64GB, z vlastnej skúsenosti ale viem, že dnes ešte nie je v App Store toľko obsahu, že by ste zaplnili 32GB miesto. Ako argument, prečo dať prednosť 128GB modelu, by som bral to, že niektorí ľudia si chcú dať do tabletu zbierky svojich seriálov alebo filmy, ktoré chcú sledovať na cestách. V tom by sme sa zhodli, pretože displej je veľmi dobrý a ak ide o sledovanie obsahu na cestách, tak iPad Pro je dobrou voľbou. Ak vám ale ide predovšetkým o produktívnu činnosť, v súčasnosti si určite vystačíte s 32GB úložiskom.

iPad Pro vs MacBook Air box

Resumé

Ak by som to mal teda zhrnúť, iPad Pro je na začiatku svojej cesty a je to vidieť. Tablet si nájde priaznivcov aj odporcov, ktorí budú predovšetkým kritizovať jeho nedostatok skutočne profesionálnych aplikácií. Aj keď v tomto smere s nimi musím dnes súhlasiť, pevne verím, že o pár týždňov alebo mesiacov sa to začne meniť a začneme vídať veľké množstvo nástrojov, ktoré vás prinútia nechať Mac doma na stole a odísť do sveta s iPadom v batohu. Dnes je však iPad Pro skvelou náhradou za Mac pre študentov, podnikateľov alebo úradníkov, ktorí potrebujú zariadenie na prácu s internetom, dokumentami a ocenia pri tom multitasking. Osobne som používal iPad vo väčšine prípadov práve takto a niekoľko článkov, ktoré som vydal na LsA behom posledných dní, boli napísané práve na iPade.

Veľkú zásluhu na tom má predovšetkým softvérová klávesnica, ktorá je naozaj skvelá a ovláda sa prakticky rovnako ako tá na Macu, čo je veľké plus, hlavne ak ste študent, ktorý sa zvykne medzi prednáškami najesť v rýchlom občerstvení, ale zároveň pri tom chce byť produktívny. Vtedy totiž skutočne oceníte dotykový displej, ktorý si narozdiel od fyzickej klávesnice MacBooku nezamažete a tablet tak ostane rovnako čistý ako keď ste ho prvýkrát rozbalili – stačí použiť handričku. A pretože väčšina rýchlych občerstvení sem prišla z USA, iPad Pro by som vedel prirovnať k „študentskému americkému snu“. Vedel by som pochváliť kvalitný displej a bezkonkurenčné reproduktory. Displej je dostatočne veľký na to, aby ste na ňom dokázali pracovať s dvomi aplikáciami naraz a Poznámky už len čakajú na to, až vezmete do ruky Apple Pencil a začnete si zapisovať alebo kresliť grafiku na toto veľké plátno.

iPad Pro Recenzia FB Share

Dnes nejčtenější

.