Zavřít reklamu

Mac CZ SK iconUž když jsem si před několika lety koupil Mac, tak jsem doufal, že Apple časem přidá opravu pravopisu stejně tak, jako v OS X 10.7 přidal češtinu do systému. Bohužel se tak ani po několika letech nestalo a ani nejnovější systém neumí kontrolovat česky psaný text, natož ještě navrhovat případné opravy. Stejně tak samozřejmě nefunguje oprava pravopisu v Pages, kde je asi nejvíce žádaná, protože spousta uživatelů pak sáhne spíše po Microsoft Word, který korekturu česky psaného textu nabízí už ve výchozím režimu.

Naštěstí ale existuje způsob, jak opravu češtiny a slovenštiny do Mac OS X přidat a není to ani nic složitého. Stačí získat český nebo slovenský slovník například z Open Office, který do vložíte do příslušné složky a v Nastavení už můžete velice snadno zvolit, že chcete automatickou opravu pravopisu u češtiny nebo slovenštiny. Díky tomu se naučí automaticky opravovat také Pages nebo například Safari, což je mnohdy opravdu užitečné. Obzvlášť, když často píšete delší texty.

Jak udělat, aby Mac opravoval češtinu a slovenštinu:

1. Stáhněte si tento soubor
2. Otevřte složku s příslušným jazykem
3. Označte a nakopírujte soubory (Cmd(⌘) + A a poté Cmd(⌘) + C)
4. Ve Finderu stiskněte klávesovou zkratku Cmd(⌘) + Shift(⇧) + G
5. Napište /Knihovna nebo /Library
6. Vyhledejte složku s názvem Spelling (pokud zde není, tak jí vytvořte)
7. Vložte nakopírované soubory (Cmd(⌘) + V)
8. Jděte do Předvolby systému –> Klávesnice –> Text
9. U položky pravopis rozbalte menu a zvolte Češtinu nebo Slovenštinu
10. Nyní restartujte svůj Mac (Vlevo nahoře  –> Restartovat…)

Jak udělat aby Mac opravoval češtinu nebo a slovenštinu 3

To je vše. Nyní bude váš Mac umět opravovat češtinu nebo slovenštinu a přepisy nebo neznámá slova bude vždy podtrhávat červenou vlnovkou. Když kliknete kurzorem ihned za nějaké podtržené slovo, tak se nad ním nebo pod ním objeví tabulka s alternativou. Jinak ale můžete na podtržené slovo kliknout pravým tlačítkem myši a zvolit některou z navrhovaných alternativ. Zde také můžete do slovníku výraz přidat a od té doby jej už nebude podtrhávat.

Jak udělat aby Mac opravoval češtinu nebo a slovenštinu
Jak udělat aby Mac opravoval češtinu nebo a slovenštinu 2
Mac CZ SK

Dnes nejčtenější

.