Zavřít reklamu

iOS 9Apple na včerejší keynote krátce zmínil také jednu funkci, která může ve výsledku znamenat vcelku velký rozdíl oproti přechozí verzi. U iOS 8 si mnoho uživatelů stěžovalo na málo místa na svých iPhonech a iPadech. Apple se proto na problém zaměřil a v iOS 9 přišel s řešením v takové podobě, že si vaše zařízení stáhne jen potřebné kódy, které bude doopravdy potřebovat, tudíž aplikace a další součásti by měly zabírat o něco méně místa, než tomu bylo doposud.

Apple novinku na WWDC představil jen jako jednu funkci, ale ve skutečnosti se jedná o funkce tři, které jsou zabaleny do jednoho balíku, jenž ve výsledku bude způsobovat přislíbený efekt. Web ArsTechnica se na novinku zaměřil a přinesl nám informace, jak vše ve skutečnosti funguje.

Tou první a hlavní je funkce nazývající se App Slicing. Právě ta odvádí většinu práce. Vzhledem k tomu, že některá aplikace bude spouštěna například na 3,5-palcovém iPhone 4s a jindy zase na 5,5-palcovém iPhone 6 či dokonce na 10-palcovém iPadu, musí aplikace vždy obsahovat obrázky ve správném rozlišení a další obsah pro každé zařízení zvlášť. Vy si pak ve výsledku stahujete úplně vše a to i ty části, které vůbec nepotřebujete.

App Slicing ale vývojář označí sobory, které jsou přímo pro určité zařízení a vy, když si budete stahovat aplikaci z iTunes App Store, si stáhnete jen potřebný obsah. U jedné aplikace ušetřité jen několik MB, možná dokonce jen stovky KB, ale ve výsledku při velkém množství aplikací vám novinka dokáže ušetřit mnoho vaší paměti. Navíc je proces označování natolik jednoduchý, že ho mnoho vývojářů brzo přijme a bude používat.

Další funkce pro šetření místa je označena jako ODR (On-Demand Resources). Funkce bude fungovat tak, že pokud si stáhnete například hru, ve které postupujete levely, nově se vám nejprve stáhne jen několik prvních úrovní a jakmile se dostanete výš, aplikace si sama dostahuje další potřebný obsah a splněné levely vymaže, aby se opět docílo šetření.

Třetí a poslední funkcí je tzv. Bitcode. Namísto nahrávání předkompilovaných binárních souborů nahraje vývojář aplikaci, kterou Apple označuje „střední reprezentace.“ App Store poté automaticky zkompiluje aplikaci až těsně před jejím stažením. To umožní, že i když v případě, že se vývojář neobtěžoval označit soubory pro jednotlivá zařízení, přesto si stáhnete jen kód váš iPhone nebo iPad.

Samozřejmě, že funkce sebou přinášejí některé kompromisy. Například funkce ODR je poněkud zvláštní, když se vám smažou již hotové úrovně. Ve výsledku by ale novinky měly pomoci zejména na zařízeních s 8 GB nebo 16 GB uložištěm.

app-thinning

Dnes nejčtenější

.