Zavřít reklamu

Kingston HyperX impactAkorát píšu článek o tom, jaký vliv má operační paměť na chod nové iMacu Retina 5K a tak mě napadlo, udělat chlapcům z Kingstone reklamu rovnou ve dvou článcích s tím, že možná někoho bude zajímat i to, jak vlastně probíhá výměna paměti v tomto počítači. Paměti od Kingstone používá již roky a nedám na ně dopustit. iMac Retina 5K má v základu jen 8GB RAM a ceny které nabízí Apple za upgrade paměti jsou něco co považuji mírně řečeno za duševní poruchu. Netrpělivě jsem tedy čekal až paměti dorazí a pustím se do výměny. Dnes konečně kurýr dodal zásilku přímo od Kingstonu a tak bylo na čase pustit se do výměny.

Operační paměť je to jediné, co můžete v iMacu vyměnit. Osadit jej můžete rovnou čtveřicí pamětí s maximální velikostí 32GB. Počítač sice nabízí čtyři sloty do kterých můžete osadit 4x8GB RAM DDR3 ve verzi pro notebooky. Musíte si navíc dávat pozor, protože existují i paměti pro notebooky, které mají již integrovaný pasivní chladič, ten však zvětšuje výšku paměti a do iMacu jej nedáte. Ideální volbou je tedy například Kingston SO-DIMM DDR3L 1600Mhz Impact, tedy paměť bez chladiče. Dva kity 2x8GB koupíte za cenu lehce přes 7500Kč a využijete tak sloty na maximum, kterou Apple nabízí. Oproti pamětem od Applu, které se ničím neliší tak ušetříte 7500Kč, třeba na pěkný stojánek pro iPhone.

iMac Retina 5K RAM CHANGe

Samotná výměna probíhá celkem jednoduše a nepotřebujete nic šroubovat. Stačí když vypnete počítač a odpojíte jej od elektřiny tím, že vytáhnete napájecí kabel, pod kterým se nachází tlačítko, jenž je nutné stisknout, aby se odklopil přístup k paměti. Tlačítko musíte nečím opravdu silně zatlačit tak až se poklop chránící paměti otevře a vy jej můžete vytáhnout. nyní již jen stisknete dvojici bočních páček a vysune se ve stylu R2D2 čtveřice slotů, do kterých zasunete paměti. Nasadíte zpět kryt a veškerá sranda končí, nyní už totiž stačí počítač jen zapnout. O tom že všechny paměti fungují tak jak mají se snadno přesvědčíte přímo v About This Mac.

iMac
iMac Retina
iMac RAM
RAM Kingston HyperX
Kingston HyperX
Retina iMac RAM Kingston
iMac RAM FULL SLOT

Dnes nejčtenější

.