Zavřít reklamu

Jack MaPříběh o jednom z nejúspěšnějších podnikatelů světa nezačíná zrovna jako procházka růžovým sadem a o to je zajímavější. Jistý Jack Ma se od svého narození řídil tím, co mu ukázala společnost v jeho okolí. Poctivě studoval střední školu a následně se zapsal na vysokou školu, tu však bohužel nezvládal a tak byl vyloučen. Poté co byl vyloučen z vysoké školy, chtěl se pan Ma zaměstnat a požádal o práci na 30 různých místech, na žádné však nebyl dost dobrý.

„Šel jsem se ucházet o práci k policii, řekli mi že jsem k ničemu. Dokonce jsem šel do KFC, když jsem přišel do jiného města. Dvacet čtyři lidí se ucházelo o práci v KFC, dvacet tři jich bylo přijato, já jsem byl jediný koho nevzali,“ říká o svém příběhu Ma. Celkově se Ma hlásil na tři desítky pracovních míst v různých městech, ani na jedno jej však nevzali. Po třech desítkách neúspěšných pokusů se nakonec s pár dolary v kapse rozhodl v roce 1998 založit společnost, které dal název Alibaba.

Společnost Alibaba první tři roky nevykazovala téměř žádný zisk a Ma měl co dělat, aby vůbec přežil. Jedním z hlavních problémů byl fakt, že zákazníci v té době neměli jak platit za jeho produkty. Žádná banka na světě totiž nechtěla s Ma spolupracovat a umožnit mu, aby zákazníci v jeho obchodě platili přes kreditní karty bank. V čirém zoufalství tak Jack Ma založil vlastní platební systém s názvem Alipay, systém který změnil nejen v Číně, ale na celém světě způsob placení na internetu. Alipay dokázal převádět různé měny a umožnil nakupovat uživatelům Alibaba z celého světa. Tím se odstartovala revoluce a postupně se ke společnosti přidali dceřiné firmy jako například Aliexpress, který jistě zná většina čtenářů.

„Když jsem mluvil s lidmi v mém okolí o Alipay, řekli, že je to ten nejhloupější nápad, jaký jsem kdy dostal. Bylo mi jedno jestli je hloupý, zajímalo mě, jak k jej budou lidé používat,“ uvedl Jack Ma. Muž, který je nyní majitelem společnosti Alibaba, u které nakupuje každý den přes 100 milionů zákazníků. Jack Ma je také mužem, který by měl pomoci Applu prosadit se na Čínském trhu a mužem, jenž si tvrdou prací a neúnavnou pílí vybudoval pozici jednoho z nejlepší businessmanů na této planetě. Mimochodem, to hloupé Alipay, dnes používá přes 800 000 000 lidí na celém světě.

alibaba-founder-jack-ma
Jack Ma FB

*Zdroj fotografie: investorplace.com

Dnes nejčtenější

.