Zavřít reklamu

4KLogoUltraHD4K je pojem se kterým se setkáváme v poslední době na každém rohu a téměř zastínil pojem UHD, ovšem někteří výrobci označují své televizory jako UHD, tedy Ultra High Definition a tak je celkem fajn, když se v těchto dvou pojmech zorientujeme, obzvlášť v době, kdy i Apple už má svůj 5K displej v podobě nového iMacu. Pojďme se tedy podívat na to, co znamená 4K a co UHD a jaké zde panují rozdíly, protože UHD a 4K skutečně není to stejné.

Ultra High Definition Television ( UHDTV, Ultra HDTV, Ultra High Definition Video, UHDV, česky ultra vysoké rozlišenía) je standard zahrnující 4K UHD (2160p) a 8K UHD(4320p). Důležitý je pojem standard, v případě UHD totiž mluvíme o standardu, u 4K již mluvíme o konkrétním formátu. Můžeme tedy říct že formát 4K splňuje standard UHD stejně, jako formát 8K splňuje standard UHD. Existují různé aplikaci pro přehrávání a konverzi UHD videí.

UHD je tedy pojem, který nám řekne, že televizor označený tímto standardem disponuje schopností poskytnout rozlišení v 4K nebo 8K a taktéž je vybaven alespoň jedním vstupem, který je schopen přijímat signál v nativním rozšílení minimálně 3840×2160 pixelů. Ačkoli lze v současné době předpokládat, že pokud se bavíme o pojmu UHD, bude mít rozlišení 4K protože se jiné televizory na trhu často neobjevují a 8K je v současné době spíše experimentální záležitostí, může se jednat i o televizor s 8K.

To co je však pro vás jako pro spotřebitele nejdůležitější je fakt, že pokud kupujete televizor UHD, je tento televizor automaticky vybaven displejem s rozlišením minimálně 4K a taktéž portem, který je schopen přijímat signál v minimálně 4K rozlišení! Pokud totiž koupíte 4K televizor, může se vám snadno stát, že displej sice splňuje 4K standard, ale samotný televizor není vybaven portem pro příjem 4K signálu a tak budete 4K přehrávat z internetu nebo po připojení disku. V současné době tedy rozlišujeme čtyři základní standardy rozlišení, které máme možnost standardně sledovat, jedná se o takzvané standardní rozlišení SD (480p / 540P), vysoké rozlišení HD (720p), FULL HD (1080i/p) a ultra vysoké rozlišení UHD (2160p).

4K_vs_UHD

*Zdroj: cnet.com, wikipedia.cz, wikipedia.org (aj)

Dnes nejčtenější

.