Zavřít reklamu

2014Rok 2014 je téměř u konce, a tak nastal čas si celý rok zrekapitulovat a dát Applu pomyslné vysvědčení. Rozhodně jsme se nenudili, Apple nás celý rok zásoboval novinkami, došlo i na spoustu afér a podivných rozhodnutí. V určitém směru šlo o zcela unikátní rok, Apple se totiž podle mého názoru radikálně změnil. Co se tedy povedlo a co se naopak nepovedlo? Začnu tím, že se pokusím rok 2014 z pohledu Apple charakterizovat ve třech slovech. Rok to byl:

Veleúspěšný. Nervózní. Podivný.
Je mi jasné, že nejde charakterizovat rok jedné z největších firem světa ve třech slovech. Na druhou stranu mě právě tato tři slova napadají, když o uplynulých měsících přemýšlím. Rok 2014 ukázal, že Apple jednoznačně nezpomaluje a že stále dominuje. I když se stále objevují zprávy o tom, jak firmy z Číny expandují, jak jsou stále populárnější a tím je konkurence drsnější než kdy jindy, Apple je stále na špici a nijak neztrácí. I když lidi říkají, jak už Apple není tím, kdo udává trendy a kdo inovuje, firma z Cupertina je na tom lépe než kdy jindy a nevypadá to, že by se to v dohledné době mělo změnit. Na druhou stranu jsou tato tvrzení pravdivá, technologický sektor je napěchovaný společnostmi, které vydávají úžasné produkty, a ty se postupně vyrovnávají těm od Applu. A udává Apple tempo? Dovolím si tvrdit, že ne. V mých očích se Apple změnil, teď je to on kdo dohání konkurenci. To ale není nijak špatná zpráva, nevadí to, vždyť se podívejme, s čím Apple tento rok přišel.

Hardware
Pro Apple je kategorie telefonů naprosto zásadní, většina peněž příchází právě z prodejů iPhonu. Apple tento rok představil dva telefony a radikálně změnil svou filozofii – dříve bylo v nabídce pár modelů, teď je jich několik, aby si každý mohl vybrat. Ukázalo se, že to bylo dobré rozhodnutí, iPhony 6/6+ z obchodů mizely rychlostí světla. Recenze byly pozitivní, lidé si na větší úhlopříčky rychle zvykli. Za iPhony tedy Apple chválím, neodpustím si ale několik kritických poznámek. Jednak už mi trochu vadí ta posedlost o to mít co nejtenčí produkt. Nynější zařízení jsou až absurdně tenká a lehká. Celý tento trend mi nedává smysl, nebylo by prostě lepší zaměřit se na baterii? Tato technika se hlavně projevila u nové generace iPadu, kde se baterie opravdu neskutečně zhoršila. Za druhé, ať chci nebo ne, musím zmínit problémy s konstrukcí těl iPhonů, protože těch afér bylo nějak moc, k tomu se ale ještě dostanu.

Co se týče iPadů, tak mám velmi, ale velmi rozpačité dojmy. Apple ukázal světu iPad Air 2, se kterým aspoň mně vytřel zrak. Jde o naprostou špičku, ten tablet je skoro dokonalý, až na tu zhoršenou baterii. Pak Apple ale představil iPad Mini 3… to je úplne opačná situace. Apple se totálně vykašlal na zákazníky, když jediné co přidal bylo Touch ID a zlatá barva. To mi přijde jako výsměch. Všichni si tak moc pochvalovali Mini 2, který přišel s tehdy nejnovějším hardware, už nešlo o chudšího bráchu větší verze. To ale Apple zase změnil… možná má Apple opravdu v plánu Mini řadu postupně zrušit, nevím, ale tomu rozhodnutí opravdu nerozumím…

V oblasti počítačů se Apple vyznamenal hlavně tím, že posunul hranice možností představením iMacu s Retina displejem. To málokdo čekal. Apple tak ukázal, že v oblasti počítačů má před ostatními stále náskok a hlavně vyslal signál – stále inovujeme a nepřestáváme. To jedinečné skloubení software a hardware je stále na jiné úrovni než u konkurence. Samozřejmě jde o subjektivní názor, ale podle mého Macům počítače s Windows nesahají ani po kotníky. Ten rozdíl v systémech je obrovský.

Tou další velkou věcí je podle Apple kategorie wearables, a tak se dostalo na představení dlouho očekávaných hodinek. Zde se pro Apple naskytuje opravdu velká šance, jelikož produkty konkurence zatím moc lidí neoslovily. Moc toho o hodinkách nevíme, ale zdá se, že Apple si věří a že se na vývoj podrobně zaměřil. Uvidíme tedy, jaká bude uživatelská zkušenost a celý systém. Jen mě trochu mrzí, že hodinky mají hranatý tvar, a ne tvar kruhovitý, který si myslím je o dost elegantnější.

Software
Zatím jsem Apple víceméně chválil, ale teď musím přestat, jelikož tento rok vydané verze OS X a iOS se z určitého hlediska moc nepovedly. Ne ani tak co se týče funkcí a designu, tyto části přinesly spoustu nového. OS X Yosemite je o dost hezčí než předchozí verze, navíc vypadá parádně v porovnání s iOS 8. Funkce jako Continuity a Handoff dost usnadní život. U iOS 8 se dostalo především na větší otevřenost systému, což je dobrý krok.

Jde ale o odladění systému. Můj Mac Air z roku 2012 po updatu běží o dost pomaleji. Yosemite je stále plný bugů, do teď po každém zapnutí počítače je přivítací obrazovka v podivných barvách, na několik okamžiků se sekne a nic nejde dělat. Takové drobnosti mi jednoduše vadí, protože jsem je dříve na zařízeních neviděl. Dříve se Apple na software zaměřoval víc, možná představoval méně novinek a funkcí, ale všechno šlapalo jako hodinky. To se teď říct nedá. I můj iPad Air 2 se často sám od sebe restartuje.

Tento tablet ale je několik měsíců starý, a tak přichází s hardwarem, který všechno utáhne. Když jsem ale nainstaloval iOS 8 na iPad 3, tak se stal skoro nepoužitelným. Jasně, každý bude říkat, jak jde o starý produkt, ale jsou dva roky opravdu dlouhá doba? Nemyslím si. Také neakceptuju argument, že jsem systém neměl instalovat a že jsem měl zůstat u iOS 7. Apple by měl zajistit, aby všechna podporovaná zařízení běžela rychle a aby se neobjevovaly problémy.

Aféry/Projekty/Detaily
Největší aférou je učitě bendgate. Apple následně řekl, že problém hlásilo jen několik lidí, následně vznikla stránka oneofthenine, kam lidé nahrávali své fotografie, bylo jich tam několik stovek. Celý tento problém byl zvláštní a divně řešený, jednak tím, co tvrdil Apple, ale také tím, že několik uživatelů přišlo s tím, že Apple jim reklamaci ohnutého telefonu neuznal. Osobně si myslím, že celá aféra byla opravdu šíleně zmedializovaná a zbytečně tak dlouho řešená. Na druhou stranu by se telefon za tolik peněz prostě ohýbat neměl, prostě ne. To, že jsou lidé hloupí a telefon nosí v zadní kapse a sedají si na něj je jedna věc, ale lidé si na tento problém stěžovali, i když iPhone nosili v přední kapse. Apple podle mého měl uznat chybu a říct, že kdokoliv přijde s reklamací odejde s novým kusem. Navíc se objevily i další stížnosti, například barvení pruhů na zadní straně či zamrzávání systému.

Další kapitolou je podivný proces aktualizací. Tento rok to byl absolutní chaos, zvláště kvůli vydané aktualizaci na 8.0.1, která uživatelům znemožnila používat mobilní sítě. Jasně, šlo o drobný problém, který byl rychle vyřešený, ale i tak se ptám, proč? Apple by si tyto záležitosti měl ohlídat. Navíc se celá situace opakovala před několika týdny, kdy Apple vydal aktualizaci Safari, aby ji ihned poté stáhl, jelikož se objevily určité problémy. Všechny tyto drobnosti vrhají na Apple špatné světlo. Mně se vždy líbilo s jakým zaujetím a s jakou pečlivostí se Apple na detaily zaměřoval. Doufám tedy, že se k tomu brzo vrátí. Možná jsem ale k Apple až moc kritický. To je ale proto, že mi na něm záleží a že chci, aby se mu co nejvíce dařilo.

Konec s kritikou ale! Rok 2014 byl pro Apple znamenitý. Na trh se dostaly ty nejlepší produkty co Apple kdy vydal. Navíc se Tim Cook a spol. soustředil i na jiné aktivity, jako na gigantickou kampaň projektu RED či na podporu LGBT pochodem Apple Pride.

Drahý Apple, přeji Ti všechno nejlepší do nového roku. Doufám, že budeš pokračovat v představování produktů, které nám každý den usnadňují život a z kterých máme radost. Jen Tě prosím, zaměř se na ty detaily, jako si to dělal dřív!

Dnes nejčtenější

.