Zavřít reklamu

iPhone 6 ikonaNavzdory kritike, že naša maketa nezobrazuje finálny dizajn iPhone 6, sa nakoniec ukázalo, že práve naša maketa má k finálnemu dizajnu iPhone 6 najbližšie. Pravda, zadná strana by nemala obsahovať čierne plastové pruhy ale šedé, ktoré nie sú tak silno viditeľné ako na prvých únikoch. Navzdory tomu ale ostali rozmery produktu a jeho tvar nezmenené a my tak dnes môžeme s pokojom spraviť naše prvé dojmy z držania finálneho modelu iPhone 6 v ruke.

Podobne ako finálny dizajn iPhone 6, aj naša maketa má mierne zakrivené sklíčko na rohoch. Bohužiaľ, v našom prípade je toto sklíčko mierne vypuklé, čo však nemá na používanie väčší vplyv, nakoľko z hľadiska hrúbka sú oba produkty už tak dosť tenké. Poďme sa ale pozrieť na ďalšie aspekty – U iPhone 6 došlo k zmenšeniu priestoru nad a pod tlačítkom Home Button, čo sa pozitívne odrazilo na veľkosti zariadenia, ktoré teraz oproti predchodcovi ponúka ešte väčší displej. Teraz už hovoríme o 4.7-palcovom displeji, ktorý je naozaj väčší než „ideálna veľkosť“, ktorú Apple propagoval u iPhone 5.

Na displej sa tentoraz zmestí šesť riadkov ikon a dock, vďaka čomu sa teraz na jednu stranu zmestí až 24 aplikácií, pokiaľ človek neaktivuje Display Zoom, ktorý spomíname v samostatnom článku. Kvôli tomu, že je displej väčší, z osobnej skúsenosti teraz viem potvrdiť, že pri obvyklom držaní telefónu dosiahnem pohodlne len po druhý riadok ikon zhora. Samozrejme, všetko záleží od dĺžky prstov a ako sa vraví, čím dlhšie tým lepšie. V tomto prípade tak u 4.7-palcového iPhone 6 nebude problém dosiahnuť ani na najvyšší riadok ikon či na notifikačné centrum, ktoré sa už tradične vysúva zhora. My s menšími prstami si budeme musieť napomôcť naklonením telefónu o pár stupňov.

iPhone 6 LSA

Pozrime sa na boky a na hliníkové šasi. Hneď prvá zásadná zmena je tá, že sa tlačítko Power Button presunulo z vrchu na pravý bok, kde sa nachádza len tesne nad otvorom pre SIM kartu. Zmena polohy po vzore Samsungu bola kritizovaná mnohými užívateľmi, keďže sem Power Button nikdy nepatril. S veľkosťou displeja ale prichádza do popredia aj otázka komfortu a presunutie Power Buttonu na pravý bok je možné pokladať za naozaj inteligentný krok, keďže teraz k nemu dosiahne naozaj každý. Je totiž presne vo výške palca. Tlačidlá sú navyše mierne zaoblené, aby boli v súlade s novým zaobleným tvarom telefónu.

Zaoblený tvar telefónu je potom treba pokladať za jeho veľkú výhodu. Vďaka tomu, že telefóne nie je hranatý, teraz už so svojou tenkosťou nebude rezať do ruky tak, ako som to zažil u iPhone 5 a iPhone 5s, ale sa bude držať naozaj hladko. Toto ocení užívateľ nielen pri bežnom používaní, ale aj napríklad pri telefonovaní, kde sa telefón drží naozaj pohodlne. Oblý tvar ale zároveň znemožňuje položiť telefón na jeho bok a užívatelia tak už nebudú môcť nahrávať videá tak, že jednoducho položia telefón na jeho bok a spustia nahrávanie. To isté tiež znemožňuje pozerať filmy v prípade, že ste si zrovna na večeru pripravili čínsku polievku a chceli si pri nej pozrieť MTV Jackass. Možnosť tu je, no stále musíte nájsť niečo, čo vám telefón podloží – držiak alebo hranatý tvar by si tak v niektorých prípadoch predsa len našiel využitie.

iPhone 6 Retina HD

Nakoniec sa pozrime na zadnú stranu. Tá bola v minulosti veľmi kritizovaná pre vyčnievajúci fotoaparát a mnohí dúfali, že sa to nestane. Nuž, nakoniec sa to stalo a fotoaparát naozaj vyčnieva z tela telefónu tak, ako sme to mohli vidieť aj my u našej makety. Fotoaparát nevyčnieva tak dramaticky, ako to je vidieť na fotkách, no aj tak to má vplyv na trasenie telefónu na stole. Keď totiž položíte iPhone 6 na stôl, všimnete si, že je telefón naklonený a už skrátka neleží na stole tak, ako iPhone 5s a staršie modely. Zmenu o veľkosti desatín milimetra si všimnete aj v momente, kedy máte telefón položený na stole a chcete ho používať – vtedy, obzvlášť pri klikaní na ľavú polovicu displeja sa jednoducho začne telefón triasť a vy s tým nemôžete spraviť nič, pokiaľ si na iPhone nedáte ochranný obal.

LsA iPhone 6

Zadná strana tiež disponuje ďalšou kontroverznou vlastnosťou a to plastovými pruhmi. Plastové pruhy slúžia pre prienik signálu, keďže zadná strana iPhone 6 je asi z 90% hliníková. Plastové pruhy sme pritom mohli vidieť už na prvých únikoch, kde bolo ale vidieť silný kontrast medzi bielymi pruhmi na striebornom iPhone 6 a čiernymi pruhmi na Space Grey modeli iPhone 6. Apple toto vo výsledku upravil a obe verzie teraz ponúkajú šedé plastové pásiky. Otázkou je – bolo to správne rozhodnutie? Kým pri bielom modeli vyzerá táto zmena celkom obyčajne, u modelu Space Grey naopak vyzerá škaredo v porovnaní s prototypom. Space Grey verzia totiž podľa môjho názoru vďaka šedým pásikom prichádza o to čaro, vďaka ktorému bol tmavý iPhone 5s nádherný. Podobný názor mám aj na čierne plastové pruhy u iPhone 6, ktoré sa tu mali objaviť, ale nakoniec sa neobjavili. Pri pozornom skúmaní dizajnu iPhone 6 som si tiež všimol, že prienik plastových pásikov sa nachádza nad a pod displejom, ale nie je v rovine s ním, čo je tiež možné pokladať za akýsi nedostatok. Na druhú stranu, predĺženie pásikov by mohlo viac narušiť kritizovaný dizajn iPhone 6. Teraz sa možno pýtate, prečo som nespomenul zlatý variant. Nespomenul som ho vedome a to z dôvodu, že ako jediný z troch farebných modelov si zachoval absolútne rovnaký dizajn ako pred vydaním, teda ho tvorí zlatý hliníkový kryt a biele plastové pásiky.

iPhone 6 ikona

Dnes nejčtenější

.