Zavřít reklamu

Nová biografická kniha Leandera Kahneyho, Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products, odhaľuje mnoho zaujímavostí zo života Jonyho Iva, šéfdizajnéra spoločnosti Apple. Napriek tomu, že vo väčšine prípadov Ive a Jobs zdieľali rovnaký názor a vytvorili tak iPod, iPhone a mnohé ďalšie produkty, v niektorých názoroch sa míňali. Príkladom toho je najmä biela farba, ktorú Ive obdivoval a Jobs najprv neznášal. Nástup bielej farby bol navyše šokom pre komunitu, ktorá bola v tom čase zvyknutá na pestrofarebné počítače iMac G3.

Napriek tomu, že dnes Ive so svojim tímom navrhuje niekoľko produktov, ktoré sú dostupné v niekoľkých farbách, ešte stále môžeme v jeho produkcii vidieť bielu farbu. Konieckoncov, práve tá sa stala hlavným prvkom nového iOS 7, ktorý sa s výnimkou ikon a interaktívnych objektov nesie v prevažne bielej farbe a jej odtieňoch. Ive obdivoval bielu farbu už na škole, keď vytváral a navrhoval produkty výhradne z bieleho plastu. Táto farba preňho predstavoval symbol neutrality, nesmiernej jednoduchosti: „Už od prvej chvíle sme iPod videli ako produkt z nehrdzavejúcej ocele a bieleho plastu. Je to skrátka… brutálne jednoduché. Nie je to farba. Je neutrálna – neomylne, šokujúco neutrálna,“ tvrdí Ive.

Biela farba sa ale Jobsovi nepáčila a ten to dával najavo. Keď mu dizajnéri prezentovali produkty, reflexne ich odmietal. Práve preto sa dizajnérsky tím dohodol na tom, že sa pokúsia uspokojiť Jobsa tak, že vytvoria produkty, ktoré síce majú blízko k bielej, na druhú stranu nesmú byť biele. Dizajnéri tak prišli s rôznymi odtieňmi šedej, pričom sa jednalo o oblakovo bielu, snehovo bielu, ľadovo bielu a mesačne šedú, ktorá síce vyzerala ako biela, ale bola šedá. Práve tento nenápadný odtieň sa Jobsovi páčil a schválil ho ako farbu pre klávesnicu z toho obdobia. Presne tento odtieň sa neskôr stal farbou káblikov na slúchadlách od Apple a vidíme ho aj na nových EarPods slúchadlách. Apple dnes využíva dva odtiene šedej miesto čisto bielej farby: „Mesačne šedá a mušľovo šedá sú nami navrhnuté odtiene, ktoré majú blízko k bielej, vyzerajú skoro ako biele, ale v skutočnosti sú šedé,“ spomína v knihe bývalý dizajnér, Doug Satzger.

EarPods
*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.