Zavřít reklamu

K špekuláciám o iPade mini 2. generácie sa nakoniec pridala aj spravodajská agentúra Reuters, a aj keď sa dúfalo, že iPad mini s Retina displejom bude na pultoch predajní už tento rok, dozvedáme sa pomerne negatívne správy. Podľa Reuters by mal Apple skutočne predstaviť iPad mini s Retina displejom už tento mesiac, ale kvôli problémom s výrobou požadovaných displejov bude dostupný vo veľmi obmedzenom množstve – presne tak ako ďalšia novinka, iPhone 5s. Situácia sa dokonca môže vyvinúť tak, že Apple dokáže uspokojiť dopyt po novom iPade mini až začiatkom roku 2014.

Všetko je to ale spôsobené Retina displejom, ktorý bol očakávaný už pri prvej generácii iPadu mini, ale kvôli vtedajšej výrobnej cene ho spoločnosť nemohla vytvoriť, pokiaľ chcela zachovať jeho nízku cenu – 329 dolárov za 16GB model. Zaujímavosťou tiež je, že nový iPad mini by mal ponúknuť ďalšie prekvapenie v podobe kvalitnejšieho fotoaparátu, a aktualizáciou by mal prejsť aj samotný hardvér zariadenia. Fotoaparát u nového iPad mini by mal ponúknuť pravdepodobne rozlíšenie 8 megapixelov, a Apple by tak mal použiť rovnaký model iSight fotoaparátu ako u iPhone 5, prípadne iPhone 5s.

gold_ipad_mini_2_rear

Problémy s výrobou podľa Reuters súvisia so systémom certifikácie Applu, keďže spoločnosť dala výrobcom veľmi striktné podmienky týkajúce sa energetickej spotreby. Certifikovanými výrobcami displejov sa tak pri druhej generácii iPadu mini stali spoločnosti LG Display, Samsung Electronics a Sharp Corporation, tie sa však odmietli oficiálne vyjadriť k situácii. Jeden zo zdrojov však uvádza, že iPad mini s Retina displejom nebude dostupný vo veľkom množstve až do začiatku budúceho roku, a pokiaľ sa Apple rozhodne predstaviť prístroj už tento mesiac, treba očakávať značné problémy s jeho dostupnosťou. Retina displej však nie je jediný krok, ktorý má Apple v pláne, ale podľa istého zdroja dokonca pripravuje ešte lacnejší model s 8GB úložiskom. 8GB iPad mini by mal byť určený predovšetkým pre rozvojový trh, a mohol by získať veľké publikum v Číne, pretože by dokázal konkurovať lacnejším, konkurenčným tabletom.

Nemôžeme však očakávať, že by sme sa dočkali dramatického zlacnenia. Ako príklad môže poslúžiť dlho očakávaný iPhone 5c, u ktorého sa očakávala predajná cena na úrovni do 400 dolárov, no spoločnosť ho začala predávať za 549 dolárov, respektíve 599 euro. „Neočakávajte, že ceny budú viditeľne nižšie. Aj keď Apple chce znížiť výrobné náklady, stále by sa jeho cena mohla pohybovať na úrovni aktuálneho iPadu mini, pretože nový iPad mini bude mať modernejší hardvér,“ uviedol pre Reuters jeden zo zdrojov, ktorý si však nepraje byť menovaný. Analytici pritom očakávajú, že takýto prístroj by mohol byť oproti súčasnému modelu lacnejší asi o 50 dolárov, vďaka čomu by bol v predaji dostupný za 279 dolárov.

63642142_o3
*Zdroj: Reuters

Dnes nejčtenější

.