Zavřít reklamu

Apple dnes konečne po viac ako troch mesiacoch čakania uvoľnil novú verziu svojho operačného systému iOS 7.0 a spolu s ňou tak priniesol najväčšiu zmenu v histórii iOS zariadení. Nezmenil sa však len dizajn celého prostredia, ale tiež sa môžeme stretnúť s niekoľkými zmenami v ovládaní a možnostiach. To môže byť samozrejme problém pre nových používateľov iOS, ktorí sa k svojmu prvému iPhonu, iPadu alebo iPodu touch dostali len nedávno. Na čo by sa mali takíto užívatelia pripraviť, a na čo by sa mali všeobecne pripraviť používatelia iOS?

Gestá
Hlavnou novinkou sú gestá. Apple v tomto systéme zmenil aj gestá, a tak sa stretávame s gestom na spustenie Control Center a Spotlight vyhľadávania. Zatiaľ čo v predchádzajúcich verziách systému bolo treba Spotlight spustiť tým, že ste šli naľavo od domovskej obrazovky, tentoraz už stačí iba spraviť gesto zhora nadol kdekoľvek na domovskej obrazovke iPhonu. Novinkou je aj gesto pre spustenie Control Center, a to pocítia najmä používatelia iPadu. Zatiaľ čo doteraz pohyb prstov zdola nahor otvoril multitasking a ovládanie hudby, tentoraz sa pohybom jediného prstu otvorí ponuka Control Center. A ako sa spustí multitasking? Dvojitým stlačením Home Buttonu, alebo pohybom viacerých prstov zdola nahor, tak ako v iOS 6. Vypínanie aplikácií tentoraz už neprebieha držaním ikony, ale odsunutím celej aplikácie smerom nahor. Inou novinkou je aj možnosť skrytia notifikácie. K tomu stačí už iba posunúť prst zdola nahor, bez ohľadu na to či používate iPhone, iPad alebo iPod touch.

AirDrop
V systéme sa nachádzajú ale aj mnohé ďalšie novinky. Používatelia teraz už môžu na kompatibilných zariadeniach posielať obrázky a iné dokumenty, k čomu poslúži funkcia AirDrop. Túto funkciu je možné aktivovať v ponuke Control Center, a môžete tiež nastaviť typ prijímania údajov. AirDrop momentálne podporuje iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch 5. generácie, iPad 4. generácie a iPad mini.

overview_features

Ako vypnúť Parallax efekt?
Ako jeden z hlavných znakov iOS 7 Apple predstavil funkciu Parallax, vďaka ktorej domovská obrazovka systému iOS pôsobí 3D. Túto funkciu je však možné vypnúť, a to môžete docieliť v menu Nastavenia – Všeobecné – Prístupnosť, a vyberte položku Obmedziť pohyb.

Ako aktivovať panoramatické pozadie?
Parallax efekt tiež umožní, aby si používatelia pridali panoramatické pozadie na domovskú obrazovku iPadu. Toto môžu docieliť tým, že v nastaveniach pozadia zvolia album „Panorámy“ a vyberú z neho tú položku, ktorú chcú použiť na pozadie. Funkcia však funguje iba na iPhone a iPod touch 5. generácie.

siri_twitter

Dnes nejčtenější

.