Zavřít reklamu

Dotyková obrazovka iPadu už nemusí slúžiť na manipuláciu s 2D objektami, ale podľa nového patentu by mohla slúžiť aj k práci s 3D objektami. A k tomu nemusí poslúžiť nič iné, ako vykonávanie 3D gest nad obrazovkou tabletu. Nuž, aj keď to znie celkom fiktívne, jedná sa o pomerne reálnu vec. Túto zaujímavú funkciu by mohli využiť najmä dizajnéri, ktorí narábajú s CAD programami. Prístroj by vedel detegovať polohu prstov používateľa pomocou proximity senzoru, ktorý by bol zabudovaný priamo do displeju iPadu.

O svoje by sa postarali aj dotykové senzory, ktoré by dokázali z pohybu prstov vyčítať, akú akciu má aplikácia vykonať. Apple zachádza ďalej a s použitím tejto technológie by mohli používatelia rýchlo premeniť 2D obrázky na 3D objekty, takže zo zbierky fotografií z Paríža by ste vedeli vytvoriť 3D podobu Eiffelovej veže. Všetko by prebiehalo nasledovne: Používateľ by sa dotkol trojuholníka na obrazovke iPadu, a aby mu pridal ďalší rozmer, svoje prsty by začal odďaľovať od obrazovky. Klasickým gestom by mohol neskôr otočiť objekt otočiť podľa potreby, a vykonávať ďalšie akcie jednotlivými gestami.

Novinkou by boli gestá „Pinch and Pull“ a „Pinch and Push“, pomocou ktorých by mohol užívateľ meniť hrúbku daného objektu. Pre väčší úžitok z 3D modelovania však Apple odporúča, aby používatelia takýchto programov využívali 3D okuliare, vďaka čomu by bol užívateľovi poskytnutý ešte väčší zážitok. Apple tak celkom nápadne ukazuje technológiu, ktorú využíva napríklad ovládač Leap Motion. Patent nesie pomenovanie „Working with 3D objects“ a Apple zažiadal o jeho registráciu 9.7.2012.

3d-patent

Dnes nejčtenější

.