Zavřít reklamu

V předchozím článku jsme se podívali na to jak měřit přenesená data a předejít tak problémům s FUP limitem. Nyní je na čase podívat se na to, jak co nejvíce ušetřit datový limit a přenášet co nejmenší množství dat. Pro zkušenější uživatele nemusí být článek příliš zajímavý, ovšem pro řadu dalších se může naopak velice hodit. První věcí na kterou pamatujte je, že největší nároky na datový přenos mají multimédia, obzvláště pak videa.

Pokud pomineme stahování z iTunes App Store nebo iTunes Store a iBooks, nejrychleji vyčerpáme datový limit při přehrávání videa nebo prohlížení fotografií. To samozřejmě platí také naopak a tak stejnou spotřebu budeme mít i při nahrávání videí a fotografií na různé servery a sociální sítě. Vyvarujte se tedy práci s multimédii a raději ji odložte na okamžik, kdy budete připojeni k Wi-Fi. Pokud již musíte nějaké video přehrát, vždy zvolte co nejnižší možnou kvalitu. Pamatujte, čím nižší kvalita, tím nižší datový tok a tím nižší spotřeba dat z našeho FUP limitu.

Surfujte s rozumem
Při prohlížení webových stránek volte prohlížení stránek v jejich mobilní verzi, pokud to dané stránky umožňují. Je to v podstatě pozůstatek z doby WAPů, kdy měly webové stránky speciálně upravené kódy právě pro prohlížení na mobilních telefonech. V současné době se pod mobilní verzí stránky rozumí zobrazení ideální pro rozlišení smartphonů nebo tabletu, při kterém se navíc ve většině případů zobrazuje jen omezené množství reklamních bannerů a dalších datově náročných objektů. Cílem vývojářů je nabídnout vám maximální množství obsahu s minimálním zatížením na přenos dat.

Co můžeme ovlivnit přímo nastavením telefonu jsou položky, které se sice na první pohled zdají jako poměrně zanedbatelné, ovšem v rámci měsíčního využití telefonu se již data nastřádají také z níže uvedených nastavení. Pokud chcete skutečně šetřit data, vypněte Doručování dat a poštu, tedy maily kontrolujte ručně. Stačí když vždy otevřete mailovou aplikaci a ručně zkontrolujete, zda dorazil nový mail. Pokud chcete uchovat Push, zapněte sledování nových mailů jednou za hodinu. Opět platí jednoduché pravidlo, čím častěji kontrolujete nové maily, tím více komunikace mezi zařízení má serverem probíhá a tím méně dat se přenáší. Celkově však vypnutím oznámení a push notifikací u mailů nezískáte příliš velkou úsporu dat a záleží tedy jen na vás, zda se vám vyplatí přijít o tyto funkce v rámci ušetřených 3-5Mb měsíčně.

Nestahujte přílohy mailů automaticky
Mnohem zajímavější nastavení však naleznete v položce Pošta, kontakty, kalendáře. Zde totiž naleznete možnost načít obrázky, kterou rozhodně vypněte, tedy v případě kdy si ceníte svých dat. Nic totiž nepotěší víc, než mail obsahující několik fotografií s celkovou velikostí například 10Mb, který se automaticky stáhne. Všemu můžete zamezit právě pomocí funkce Načíst obrázky. Přílohy mailů a to v jakémkoli formátu se zobrazí pouze jako náhled přílohy, ovšem můžete ji stáhnout ručně až v momentě, kdy se přílohy dotknete. Tato funkce umí ušetřit skutečně velké množství dat a v podstatě vás ani nijak neomezuje, je totiž ve většině případů jedno zda se obrázky nebo další přílohy načtou automaticky nebo až po vašem dotyku.

push
mail

Dnes nejčtenější

.