Zavřít reklamu

Reklamu je možné tvořit nespočtem způsobů, od těch největších reklamních ploch a televizních spotů v hlavním vysílacím čase, přes zpětné odkazy v seo článcích, až po ty nejhorší možné praktiky, kterými jsou pomluvy konkurence. Právě k této praktice se uchýlila společnost Samsung. Ta byla oficiálně obviněna Tchajwanskými úřady z použití nekalých praktik v hospodářské soutěži. Vyšlo totiž najevo, že společnost Samsung najímala studenty, kteří za finanční odměnu kritizovali konkurenčního výrobce telefonů. Nejprve se tato kritika zaměřila na společnost HTC a později také na Apple.

Podle PC Advisor dceřiná společnost Samsungu oficiálně přiznala, že k těmto incidentům došlo a označila je za nešťastné. Také slíbila, že okamžitě zastavuje veškeré marketingové aktivity, které zahrnují anonymní komentáře. Pokud bude Samsung shledán vinným z klamavé reklamy, může čelit pokutě až ve výšce 25 milionů tchajwanských dolarů, což je zhruba 840 000 dolarů. To co se však dělo v posledních měsících v Samsungu je mnohem zajímavější v případě soupeření s Applem. HTC sice najatí studenti na sociálních sítích a v internetových diskusích pomlouvali, ovšem především v Tchajwanu. V případě Applu již šlo o celosvětovou kampaň.

Poté co v loňském roce porota shledala Samsung vinným z napodobování Applu a porušení několika patentů, jednalo se o největší PR katastrofu v historii společnosti, která otřásla vrcholový managment a poskvrnila obraz celé společnosti. Samsung tehdy tiše vyhlásil válku proti Applu. Pošpiněna navíc nebyla pouze pověst společnosti Samsung, ale celého národa, hrdého národa Jižní Koreji. Samsung tak nalil neskutečné množství finančních prostředků do marketingu a propagace, díky čemuž jsou jeho reklamy vidět téměř všude.

samsung

Zajímavostí je navíc fakt, že Samsung oficiálně nechce podporovat servery spojené s Applem. Zatím co v loňském roce Letem světem Applem jednal o reklamní kampani na Samsung Galaxy S III, která se v loni zdála pro Samsung jako velmi zajímavá a společnost měla příležitost inzerovat na jednom z největších Česko-Slovenských serverech o společnosti Apple, v letošním roce je situace zcela jiná. Samsung nám oficiálně oznámil, že nebude v letošním roce inzerovat v žádném médiu, které je zaměřeno primárně na společnost Apple. Na první pohled se může zdát zvláštní, že Samsung nechce využít příležitosti předvádět své produkty na serverech, které se věnují konkurenční společnosti, na druhou stranu však Samsung věnuje nemalé finanční částky na podporu Android serverů, které chce finančně podporovat, což by mělo vést k tomu, že se Android uživatelům bude dostávat lepších informací než těm, kteří čtou o Applu. To jsme však již odbočili.

Jak jsme již uvedli, věnoval Samsung nemalou část finančních prostředků pro reklamní kampaň kromě těch skutečně velkých kampaní se však setkáváme také s videi, které prezentují uživatele produktů společnosti Apple, tedy především iPhone, jako „tupé ovce“. Samsung také láká na množství různých bonusů, které zákazník získává ve spojitosti s koupí telefonu. Samsung však stejně jako v případě HTC podle zpráv CNN využil studenty píšící pomluvy také v případě soupeření s Applem. Samsung začal v loňském roce platit studentům a dalším uživatelům sociálních médií, kteří začali psát anonymní zprávy, které jednak upozorňují na přednosti výrobků společnosti Samsung, ale také šíří strach a nejistotu z používání produktů Apple. Tchajwanská dceřiná společnost Samsungu přiznala, že platila studenty, kteří pomlouvali HTC na tchajwanském trhu minulý týden. Podobné praktiky dnes již hlásí také Velká BritánieŠvédsko.

*Zdroj: tech.fortune.cnn.com, kullin.net, newsvine.com, cnn.com, Los Angeles Times

 

Dnes nejčtenější

.