Zavřít reklamu

Na letošním veletrhu zvukové a produkční techniky NAMM 2013 představila německá společnost Native Instruments, světový lídr ve vývoji softwaru a hardwaru pro muzikanty a DJe, velice zajímavou aplikaci pro iPad. Ale vlastně ne tak docela, protože marketingové oddělení zmíněné společnosti nás týdny napínalo a uveřejňovalo postupně pouze drobné informace o tom, že se něco chystá. Na oficiálním facebookovém profilu se tak objevila například fotografie Richie Hawtina (inovátor, propagátor digitálního djingu a mediální tvář NI), který si jen tak drží iPad. Fotografii pak doplnil titulek „Richie Hawtin get in touch with groove, soon you can too“. To vyvolalo velké diskuze a spekulace. Co že se to vlastně připravuje?

Je iPad použitelný k mixování hudby? A bude tato aplikace určená přímo k mixování? Uběhlo několik týdnů a aplikace je konečně v App Storu. Ano, to co většina lidí očekávala, se stalo skutečností. Traktor DJ, jak se aplikace jmenuje, vstoupila po OSX a Windows také na iOS, respektive na iPad (iPhone podporován není). Máme tady tedy menšího brášku nejpoužívanějšího softwaru na světě pro DJe – TRAKTOR PRO. A jak se povedl? To bych rád shrnul v následujících řádcích.

Design
Traktor DJ se velice podobá svému většímu sourozenci. Vzhled je decentní a profesionální, nic jiného bych od NI ani nečekal. Ovládací tlačítka jsou chytře rozmístěná, je dokonale využita plocha displeje iPadu a je velice patrné, že se na vývoji podíleli přímo hudebníci, jak je tomu u všech produktů této společnosti dobrým zvykem.

traktordj

Ovládání
Než jsem si aplikaci zakoupil, byl jsem trochu skeptik a nevěřil jsem že se může iPad nějak přiblížit klasickému mixpultu, nebo midi kontroleru, kterým ovládám „velký“ Traktor. Nakonec jsem neodolal a aplikaci chtěl alespoň zkusit. A byl jsem překvapen víc než příjemně. Ovládání tohoto typu aplikace chce sice trochu cviku, ale jde to dobře. Jednotlivé tracky jsou sdíleny přímo s hudební knihovnou v iPadu, mixovat tedy můžete okamžitě. K dispozici máte všechny běžné funkce z analogových mixpultů, tedy ekvalizér, crossfader, filter a efekty jako jsou delay, beatmascher atd. Za zmínku stojí i práce s loopy (volitelně nastavená zvuková smyčka) a cue-pointy (značky které určují od jaké pozice se bude skladba přehrávat). Tento pracovní proces lze totiž přes dropbox synchronizovat s „velkým“ Traktorem na Macu nebo PC. Pro mě jako DJe tato funkce znamená to, že si v pohodlí postele na iPadu můžu připravit tracky, které budu později hrát někde na party z Macu.

traktordjipad

Závěr
Aplikace zcela jistě nemůže nahradit opravdovou profi DJ techniku, nicméně jako mobilní řešení na zahradní party pro pár přátel je ideální. Příjemným překvapením je možnost připojit k iPadu USB zvukovou kartu, ano, opravdu to jde, ale musíte použít karty přímo od NI a Apple Camera connection kit. Jedná se o velice specifickou aplikaci, která je určena především pro „zasvěcené“. Opět potvrzuje sílu iPadu a možná naznačuje, kam se DJ technika bude dále ubírat. Bohužel za cenu bezmála 18€ si ji asi nebude moci vyzkoušet každý, ale i tak se stala během jednoho dne prodeje nejstahovanější aplikací v kategorii hudba na App Store.

  • www.dyron-music.com
SONY DSC

*Fotografie: native-instruments.com

Dnes nejčtenější

.