Zavřít reklamu

Správy o lacnejšom iPhone môžeme od začiatku roku 2013 počuť v pravidelnom intervale, pričom drvivá väčšina týchto informácii pochádza od analytikov, medzi ktorými je možné nájsť známe mená ako Briana Whita alebo Ming-Chi Kuo. Dnes tu máme ďalšiu správu od spoločnosti Topeka Capital Markets a jej analytika Briana Whita. Ten si, podobne ako aj ostatní analytici, stojí za názorom, že Apple skutočne vypustí do obehu lacný iPhone už v lete tohto roku, pričom k jeho ohláseniu dôjde pravdepodobne na WWDC 2013.

„Náš prieskum koncom decembra odhalil niekoľko iPhonov s rôznymi veľkosťami obrazoviek, ktoré by mohli byť vypustené do obehu v máji / júni, čo by Applu umožnilo lepšie rozdvojiť trh a vydláždiť tak cestu pre lacnejší iPhone.“ Analytik tvrdí, že jún je najskorším možným dátumom, v ktorom by tak Apple mohol učiniť, vďaka čomu by sa na trh dostali zariadenia s názvami ako iPhone mini či iPhone Air. „Veríme, že cenová relácia 250 až 300 dolárov a 58% rozdiel v porovnaní s odblokovaným 16GB iPhone 5 by lacnejšiemu iPhone dávala zmysel,“ tvrdí White. Cenová relácia 250-300 dolárov by zároveň umožnila Applu konkurovať čínskemu výrobcovi Xiaomi, ktorý v krajine poskytuje high-end telefóny v cene pohybujúcej sa okolo 320 dolárov.

Aj napriek značnej marži analytik verí, že cenová relácia 250-300 dolárov umožní Applu expandovať do krajín, akými sú napríklad Čína, Brazília, Rusko a India. „Pre príklad, odhadujeme, že Apple nebol schopný pokryť 60% trhu so smartfónmi v roku 2012 kvôli vysokej cene iPhonu.“ White tvrdí, že pokiaľ sa Apple rozhodne predávať lacnejší iPhone, prístroj bude obsahovať lacnejší displej, obal, pamäť, WiFi anténu, fotoaparát a procesor. „Obal by bol významným miestom vo výrobnom procese telefónu, pretože lacnejší materiál (napr. plastu) by Applu umožnil predávať telefón v niekoľkých farebných variantoch, ktoré by mohli upútať zákazníkov,“ tvrdí analytik.

iPhone-5S-colors-teaser-001

*Zdroj: AppleInsider.com

Dnes nejčtenější

.