Zavřít reklamu

Čtete správně a v nadpisu skutečně není chyba, společnost RIM (Research in Motion) skutečně změnila své jméno a od dnešního dne si oficiálně říká BlackBerry, po vzoru svých mobilních telefonů, které se jako BlackBerry označují již dlouhá léta. BlackBerry představila dvojici nových mobilních telefonů, plně dotykový Z10 a pro společnost RIM klasickou Q10 s hardwarovou klávesnicí, na kterou jsou uživatele zvyklí z předchozích modelů. Právě mobilní telefon Z10 přináší to, na co jsme již dlouhou dobu čekáme u iPhone, absenci jakéhokoli tlačítka kromě ovládání hlasitosti a vypnutí.

Celý operační systém BlackBerry 10 je založen na gestech, s jejichž pomocí lze dělat vše, na co u iOS zatím využíváme Home Button. Mezi hlavní novinky BB10 patří BB Flow, multitasking v reálném čase, díky kterému můžete pomocí gest procházet aplikace, které jsou neustále v provozu. BB Peak je pak nová notifikační lišta, podobná té kterou známe z iOS nebo Androidu, ovšem s tím, že místo z vrchu vyjede z boční strany telefonu což má jednoduchý důvod. BlackBerry tvrdí, že tak získáme možnost kontrolovat notifikace bez toho, aniž bychom museli vypnout právě používanou aplikaci nebo přerušit její sledování. Třetí a tentokrát poslední hlavní novinkou je BB HUB, což je v podstatě rozšířené notifikační centrum ve kterém máte přehled skutečně o všech nevyřešených událostech jako jsou neodepsané maily, sms nebo zmeškané hovory, případně pak schůzky.

O tom že je BlackBerry stále nejvíce korporátním telefonem na světě svědčí také fakt že BB10 nabízí možnost jednoduchého přepínání mezi soukromým a pracovním profilem. to samozřejmě nespočívá ve změně hlasitosti a vyzváněcí melodie, ale ve změně používaných aplikací, mailových účtů a zkrátka všeho co si uživatel nastaví. Po vzoru FaceTime přináší BB10 hlasové a video hovory přímo v rámci dobře známé aplikace BlackBerry Messsenger, kterou se pro změnu inspiroval Apple u iMessages. Zajímavostí po vzoru Skype je novinka, která umožňuje sdílet obrazovku.

Z10
Co se samotných telefonů týká, nabízí Z10 parametry velmi podobné iPhone 5, ovšem s o něco vyšším výkonem. Z10 má 4,2″ displej s rozlišením 1280×768 pixelů, což znamená hustotu pixelů 358 ppi. O výkon se stará dvoj jádrový procesor s 1,5GHz a 2GB RAM. Procesor je v tomto případě Qualcomm MSM8960 vyráběný 28nm technologií. BB vsází na 1800mAh baterii, která je vška uživatelsky přístupná je možné ji kdykoli vyměnit. Mezi další funkce pak patří NFC, LTE, slot na microSD až do 64GB a 8Mpix fotoaparát s 1080p nahráváním videa, který pořídí fotografie v rozlišení 3264 × 2448 pixelů. Přední 2Mpix fotoaparát pak zvládá 720p.

Q10
Jako vytížený manažer samozřejmě musíte komandovat své zaměstnance během každé minuty a tak BlackBerry 10 s odkazem na kultovní BlackBerry nabízí plnohodnotnou klávesnici. Kromě hardwarové klávesnice však nechybí ani multi-touch displej o velikosti 3,1″, který je ve tvaru čtverce s 720×720 pixely. Technologie AMOLED zajišťuje nejen dobrý kontrast, ale také to, aby černá černou byla. Procesor je opět dvoj jádrový ovšem tentokrát TI OMAP 4470 s frekvencí 1,5Ghz, který opět doplňuje 2GB RAM.

Dnes nejčtenější

.