Zavřít reklamu

Upřímně řečeno tablet za devatenáct a půl, respektive za téměř 23 tisíc korun v případě Cellular verze není zrovna masovou záležitostí. Apple iPad se 128GB pamětí tak můžeme vnímat jako první iOS produkt, který si své zákazníky bude hledat primárně v korporátním sektoru. Přece jen dobře víme že nejrychleji vyprodané iOS zařízení jsou vždy ty s 16GB pamětí, které následují 32GB verze a když jsou již obě zmíněné verze vyprodané, ještě stále můžeme koupit 64GB verzi.

O tom že Apple iPad se 128GB pamětí tlačí zejména pro korporátní zákazníky svědčí také fakt, že společnost pro běžné uživatele upřednostňuje použití iCloud služeb než nákup iOS zařízení se zbytečně velkou kapacitou, stejně tak jako citace v tiskové zprávě oznamující uvedení nové kapacity iPadu na trh. Právě v tiskové zprávě jsme mohli několikrát slyšet, že Apple se snaží iPadem s větší kapacitou zaměřit především na korporátní zákazníky jako jsou učitelé, školitelé, designéři, architekti a další lidé, kteří musí mít ve svém iOS zařízení ohromné množství dat, které vznikají například jako výukové videa nebo jako projektu v AutoCad.

Nezapomínejme navíc, že Apple poprvé v historii nabídl novou kapacitu v iOS zařízení bez toho, aniž by něco nahradila. Apple tak začal poprvé prodávat iOS zařízení, které nabízí čtyři různé kapacity za čtyři různé ceny. V minulosti se vždy nabízely pouze dvě nebo tři kapacity. V podstatě i první iPhone byl kapacitně nahrazen. Úplně první telefon iPhone se totiž první dva měsíce prodával v 4GB, 8GB a 16GB variantě s tím, že se následně přestala 4GB varianta prodávat. Applu vystačil 8GB a 16GB model také u iPhone 3G a v iPhone 3GS nabídl 8GB, 16GB a 32GB, což opět vydrželo až do modelu iPhone 4s který již nabízel pouze 16GB, 32GB a 64GB. Nyní však Apple u iPadu nabídl 128GB variantu nad rámec 16GB, 32GB a 64GB verze jako něco nadstandardního, za co si musíme připlatit. iPad s 128GB jsme nedostali jako náhradu za 64GB variantu, ale jako něco navíc.

V korporátním sektoru je skutečně nová kapacita iPadu zajímavou novinkou, která si jistě najde své uplatnění, na druhou stranu však právě z výše uvedených důvodů nepočítám osobně s tím, že by se Apple vrhl na výrobu 128GB iPhonů a iPadů mini. Pokud by se iPad 4. generace začal nabízet jen v 32GB, 64GB a 128GB variantě, věřil bych že iPad mini a iPhone přinesou také tyto varianty, ovšem nyní je alespoň pro mě osobně zřejmé, že Apple zůstane ještě minimálně u druhé generace iPadu mini a u iPhone 5S při stávajících kapacitních variantách. iPad mini a iPhone jsou přece jen vnímány zcela jinak než iPad a to i v korporátní sféře. Malovat si v AutoCadu na iPhone zřejmě není příliš rozumná myšlenka. Otázkou je zda se nezačne nabízet při další verzi iPodu touch také jeho 128GB verze, která nahradí iPod Classic. To je zřejmě možné, ovšem u iPhone a iPadu mini s 128GB variantou zatím nepočítejme.

iPhone

Dnes nejčtenější

.